Albánie předá v Praze přihlášku do Evropské unie

Albánský premiér Sali Berisha má v Praze předat přihlášku své země do Evropské unie. Během své dvoudenní návštěvy České republiky bude s dosluhujícím premiérem Mirkem Topolánkem také jednat o rozšíření ekonomických vztahů obou zemí a o otázkách spjatých s Evropskou unií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České předsednictví v Radě EU

České předsednictví v Radě EU | Foto: Tomáš Pakosta

Albánští politici už otevřeně mluví o očekávaném předání přihlášky do Evropské unie právě v Praze. Premiér Sali Berisha oznámil, že součástí přihlášky je také seznam dosažených výsledků v demokratizaci země. Dosluhující český premiér Mirek Topolánek má se svým albánským partnerem jednat i o úkolech, které Albánii čekají při přibližování se k Unii a po dosažení statutu kandidátské země.

Evropská komise ale dala v minulosti albánské vládě najevo, že by přihlášku měla podat až po letošních červnových volbách, které by ukázaly, jak dalece tato balkánská země pokročila v demokratických reformách.

Albánie se o členství v Unii uchází už od roku 2003 a podle průzkumu podporuje v současnosti integrační úsilí země 96 procent Albánců. Česká republika patří ke státům, které rozšiřování Unie o balkánské státy podporují.

K tématu si můžete také přečíst:
Albánie a Chorvatsko se dnes formálně stanou členy NATO
Schwarzenberg: Česká republika podpoří vstup Albánie do Evropské unie
Český premiér navštívil Albánii

Jaromír Janev, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme