Zemědělci blokovali silnice kvůli cenám mléka

Nízké výkupní ceny mléka - kvůli nim dnes čeští farmáři blokovali některé silnice a dálnice v České republice. Pomalou jízdou svých aut brzdili provoz například na dálnici D1 v okolí Brna a na Vysočině nebo na dálnici D5 poblíž Plzně. Protesty trvaly celé dopoledne. Na silnice vyrazily skoro dvě tisícovky zemědělců:

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci demonstrují mezi Chrlicemi a Modřicemi na přivaděči k dálnici D2

Zemědělci demonstrují mezi Chrlicemi a Modřicemi na přivaděči k dálnici D2 | Zdroj: ČTK

Po větších komunikacích jely jen osobní nebo nákladní vozy, na menších silnicích ale i traktory nebo těžká zemědělská technika.

Aktuální situaci na českých silnicích pro vás stále sleduje ZELENÁ VLNA.

Podle současného ministra zemědělství Jakuba Šebesty není reálné, že by protesty něco změnily. Řekl to v Ranním interview Radiožurnálu: "Ministerstvo zemědělství nemá žádný čarovný proutek, kterým by mávlo a vyřešilo situaci ze dne na den. Navíc ministerstvo tady není od toho, aby vyřešilo konfliktní situaci, je to i záležitostí zemědělců. Měl jsem možnost vidět protesty v Bruselu, protesty v Lucemburku. A tento způsob v žádném případě nepřispívá k tomu, aby se situace zlepšovala."

Celý rozhovor s ministrem zemědělství Jakubem Šebestou najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Kvůli nízkým výkupním cenám mléka by mohly o práci přijít až dva tisíce lidí. varuje prezident Agrární komory Jan Veleba. Podle něj byl dnešní protest zemědělců poslední možností, jak na katastrofální situaci v českém zemědělství upozornit.

Jan Veleba říká: "V tomto roce se zabije asi 20 tisíc krav, které by se za normální situace nezabily. To také představuje ztrátu kolem dvou tisíc pracovních míst na farmách a v navazujících odvětvích. Po republice jezdí týmy obchodníků a nakupují naše krávy. Jdou do Německa, do Belgie, do Španělska. Jinými slovy: My vybíjíme, oni nakupují."

Hosty pořadu Radiofórum byli prezident Agrární komory Jan Veleba a bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Mluvili o dnešních protestech zemědělců proti nízkým výkupním cenám mléka. Záznam najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Demonstrace farmářů v Lucemburku skončila střety s policií
Farmáři mají v Lucemburku protestovat proti nízkým výkupním cenám mléka
Nespokojení mlékaři možná dostanou další evropskou pomoc
V Bruselu protestovali zemědělci kvůli mléku
Čeští agrárníci chystají protesty kvůli nízkým výkupním cenám mléka

Měli podle vás zemědělci zrušit blokády silnic kvůli povodním z minulých dní? Hlasujte v naší anketě!

Veronika Malá, Lenka Jansová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme