Squateři už opustili vilu Milada

Střechu squatu Milada v Praze 8 už opustili i poslední dva squatteři. Původně osm se jich ráno zabarikádovalo na střeše a odmítali vilu opustit, když ji začala vyklízet za přítomnosti policie najatá bezpečnostní agentura. Majitel pozemku, na kterém objekt stojí, chtěl vilu vyklidit kvůli stížnostem okolních obyvatel na hluk a nepořádek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Squateři se zabarikádovali na střeše pražské vily Milada

Squateři se zabarikádovali na střeše pražské vily Milada | Zdroj: ČTK

Celou akci doprovázely celý den drobné potyčky squaterů s policisty. Nakonec i poslední dva squateři po úspěšném vyjednávání slezli dobrovolně dolů. Mluvil s nimi ředitel pražských policistů Martin Červíček a ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Při menších potyčkách mezi policisty a squatery bylo několik lidí zatčeno. Tři policisté byli zraněni, dva z nich byli převezeni do nemocnice. Jeden má zlomený nos, druhý povrchové zranění na hlavě.

Majitelem squatu je Ústav pro informace ve vzdělávání, který nechal vilu Milada zapsat zpět do katastru nemovitostí a nyní může tímto majetkem disponovat. Podle své mluvčí Bohumily Beranové chtějí vyklidit také další objekt zvaný Miluška, stojící necelých 300 metrů od squatu Milada.

Vilu na rozhraní Troje a Holešovic předcházející majitelé opustili v roce 1988. Milada je tak nejstarším a zároveň posledním squatem v hlavním městě.

Dnešní dramatickou situaci kolem pražského squatu jsme podrobně rozebrali v dnešním Radiofóru. Záznam debaty najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Protest proti vyklizení kultovního squatu v Berlíně
Kodaň se kvůli vystěhovanému squatu změnila v bojiště
Vyklízení squatu v Kodani provázely střety s policií
Život pod cizí střechou
Obyvatele pražské vily Milada kontrolovali policisté

Pražský squat Milada v Praze 8 začala vyklízet bezpečnostní agentura | Foto: ČTK

Jan Herget, Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme