Top 09 se údajně dohodla s hnutím Starostové a nezávislí na úzké spolupráci

Nová politická strana TOP 09, za jejímž vznikem stojí bývalý předseda lidovců a exministr financí Miroslav Kalousek, se podle deníku E15 definitivně dohodla s hnutím Starostové a nezávislí na dlouhodobé spolupráci do roku 2012.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Foto: ČRo

Deník E15 píše, že text dohody podepíší jejich lídři zřejmě začátkem příštího týdne. Kandidátem uskupení na premiéra bude bývalý ministr zahraničí a nyní lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg.

O tom, jestli naváže hnutí Starostové a nezávislí užší spolupráci s novou stranou Top 09, se rozhodne právě dnes. Na dalším postupu by se měl totiž shodnout celostátní výbor hnutí.

O spolupráci obou politických subjektů se mluví už od založení nové strany Miroslava Kalouska Top 09. Kalousek už tehdy potvrdil, že s hnutím Starostové a nezávislí chce spolupracovat při říjnových předčasných volbách.

Politolog z olomoucké Palackého univerzity Pavel Šaradín za spoluprací obou stran vidí pragmatický krok. "Pokud by došlo k jakési strategické dohodě, lze to chápat jako vyústění snah obou subjektů. Pokud chtějí Starostové a nezávislí prosadit některé své ideje a myšlenky, tak samostatně by v rámci českého politického spektra neměli šanci. A stejným způsobem, pokud chce uspět Top 09, tak na sebe musí napojit mnohem více subjektů než kdyby kandidovala samostatně," míní Šaradín.

Přečtěte si také:
Na domácí politické scéně startuje nová politická strana - TOP 09
Exministr financí Miroslav Kalousek oznámil odchod z KDU-ČSL
Exministr financí Kalousek vážně uvažuje o založení nové strany TOP 09
Kalousek se k možnému založení nové strany stále nechce vyjadřovat
Kalousek pro Rádio Česko: V KDU-ČSL se už nijak angažovat nebudu

Veronika Malá, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme