V obcích, které v sobotu zasáhla blesková povodeň, pokračuje úklid a sčítání škod

Silné bouřky s přívalovými lijáky zasáhly v sobotu Česko. Nejhorší následky zanechaly v severní části republiky. Na Českolipsku a Děčínsku takzvaná blesková povodeň ničila silnice, brala mosty a zaplavovala zahrady i domy. Škody dosáhnou zřejmě desítek milionu korun. Na některým místech trvá stále stav ohrožení. Týká se to i Huníkovského rybníka na Děčínsku, kde hrozí protržení hráze. Pohotovost také platí v Jihočeském kraji - na řece Blanici v Heřmani u Písku je teď druhý stupeň povodňové aktivity. Voda by ale měla začít klesat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavová vlna se přehnala obcí Veselé u České Kamenice na Děčínsku

Záplavová vlna se přehnala obcí Veselé u České Kamenice na Děčínsku | Zdroj: ČTK

Lidé v Novém Oldřichově na Českolipsku uklízejí po velké vodě a sčítají škody. Sobotní blesková povodeň rozvodnila Bystrou - jindy klidná říčka se změnila v dravý živel a způsobila milionové škody. Rodinu s malým dítětem z jednoho z domů museli hasiči evakuovat, ještě večer se ale lidé mohli vrátit domů.

Starostka Marcela Novotná Českému rozhlasu řekla, že přívalová vlna zničila část silnice, strhla několik mostků a poničila i plynové přípojky. V obci byly přitom nedávno provedeny protipovodňové úpravy na stoletou vodu, nyní se ale podle odhadů prohnala obcí voda dvousetletá. "Co se týče škod, nedokážu ještě říct. Až opadne voda, budeme evidovat škody. Určitě půjdou do milionů, protože nám chybí komunikace, lidem to odneslo pilíře na elektriku, na plyn i na vodu," přiblížila starostka.

Prudká bouřka byla i na Mladoboleslavsku, po zásahu bleskem tam začal hořet dům v Předměřicích. Požár několik hodin likvidovalo sedm jednotek hasičů. Nikdo se nezranil. Jinak ale na Mladoboleslavsku hrůzně vypadající bouřka a následný liják nezpůsobily mnoho škod. Podle informací z dispečinku hasičského záchranného sboru vyjížděli hasiči během sobotního odpoledne celkem třikrát a to k popadaným stromům.

Na Děčínsku hasiči evakuovali obyvatele čtyř obcí, které voda odřízla. Při záchraně pěti dětí ze zahrady v Horních Habarticích dokonce zasahoval vrtulník. Už potřetí teto týden zasáhl přívalový déšť Českou Kamenici a měl doslova devastující následky. Zničené jsou silnice, na mnoha místech povodeň strhla celé svahy.

Nebezpečí stále hrozí z protržení hráze Huníkovského rybníka, do kterého se valila voda ze všech stran, odtok nestihl vodu odvádět, proto se začala přelévat přes několikametrovou hráz. Tu ale narušila natolik, že nyní hrozí její protržení. Situaci stále monitorují hasiči spolu s rybáři. Ti ještě během sobotního podvečera vytvořili na kraji hráze nouzový přepad, kudy voda stále odtéká. Hladina rybníka se už sice snížila, ale vše mohou změnit nové přívaly deště.

Případná přívalová vlna by smetla obce Kerhartice, Bystrou, Veselé, Markvartice a Dolní a Horní Habartice, kde žije přes 2000 lidí. Proto na celém území platí stále stav ohrožení. Hráz si prohlédne odborník až v úterý a rozhodne o způsobu jejího zpevnění.

Hladina řeky Kamenice na Děčínsku stoupla během 20 minut o 170 centimetrů a dosáhla třetího stupně povodňové aktivity. O něco později dosáhla stupně ohrožení také Ploučnice. Večer však už byly obě řeky na ústupu. Velká voda postihla hlavně Srbskou Kamenici a Jánskou, kde zalila pozemky okolo břehů, silnice i domy. Přívalové deště zasáhly i města Děčín a Ústí nad Labem.

Bouřky prošly v sobotu odpoledne také Jihočeským krajem. Nejvíce srážek spadlo především nad Prachatickem. Proudy vody a bahna zalily některé úseky silnice mezi Lenorou a Horní Vltavicí. Hasiči tak museli vyjet silnici čistit. Zasahovali také ve Vimperku, kde uvolňovali zanesené kanály, a v Lenoře, kde čerpali vodu z několika sklepů.

V Lenoře odpoledne Vltava stoupla o půl metru, po kulminaci zase poměrně rychle klesla. Z letního tábora u Soumarského mostu muselo být evakuováno do školy ve Volarech 28 dětí a 12 dospělých. Podle jihočeské policejní mluvčí Anny Drdové ale nikdo nebyl v přímém ohrožení a šlo jen o preventivní evakuaci.

Podle Českého hydrometeorologického úřadu spadlo v sobotu v některých místech až 40 milimetrů srážek. Výstraha před silnými bouřkami s velmi nebezpečnými doprovodnými jevy trvá až do dnešních 23 hodin. "Pravděpodobnost výskytu bouřek je dnes větší pro východní části naší republiky, to znamená i pro Královehradecký a Pardubický kraj," upozornil meteorolog Dušan Čičman.

Přečtěte si podrobnou předpověď počasí, kterou pro vás připravujeme každý den z údajů od Českého hydrometeorologického ústavu.

O současných povodních si přečtěte také:
Na Žďársku našli čtrnáctou oběť povodní
Bouřky a přívalové deště stále sužují republiku
Pro lidi postižené povodněmi vydalo ministerstvo práce informační letáky
Přívalové lijáky potrápily Příbramsko, Vysočinu i Novojičínsko
Povodněmi zasažený Olomoucký kraj žádá o další peníze
Klienti pojišťoven nahlásili povodňové škody za miliardu korun
Vláda chce podpořit lepší protipovodňovou ochranu
V části Jihočeského kraje je vyhlášen stav nebezpečí
Povodně si vyžádaly už třináct obětí
S odklízením následků povodní pomáhají vojáci
Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze

Ivana Bernáthová, Ivan Mls, Eva Holá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme