Ústav pro studium totalitních režimů otevírá digitální archiv

Do archivů Stb budeme moci nahlédnout hlouběji než dosud. Ústav pro studium totalitních režimů dnes spustí digitální archiv, který umožní zájemcům prohledávat a tisknout digitalizované dokumenty Archivu bezpečnostních složek. Ústav zpracovává na 20 kilometrů záznamů, dostupných ale zatím bude pouze několik desítek tisíc stránek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

svazky StB

svazky StB | Foto: Archiv ČRo

Podle mluvčího ústavu Jiřího Reichla bude projekt ve své pilotní fázi fungovat pouze v badatelnách archivu. Lidé si tak digitalizované dokumenty budou moci prohlížet pouze ve dvou studovnách v Praze a třetí v Kanicích u Brna. Později by ale dokumenty měly být přístupné i z osobních počítačů.

Díky digitálnímu archivu si lidé mohou materiály nejenom vyhledat a přečíst, ale také vytisknout. Archiv navíc bude podle Jiřího Reichla postupně doplňován: "Po dohodě s archivem se digitalizují materiály, které jsou často žádány, aby se zabránilo jejich ničení. Za loňský rok jsme zdigitalizovali 4,7 milionu stránek a během letošního půl roku asi 3,5 milionu stránek."

Je ale rozdíl v tom, co je v digitálním archivu, a co je zdigitalizováno. "Digitální archiv spouštíme postupně. Některé materiály, které už jsou zdigitalizovány, musí ještě projít určitou procedurou, aby mohly být zařazeny do digitálního archivu," doplnil Reichl.

Mluvčí ústavu Radiožurnálu také vysvětlil, čím je archiv výjimečný: "V kombinaci s tím, co už máme na webových stránkách čili registrační protokoly a badatelské pomůcky, kdy lidé mohou hledat konkrétní problematiku, která je zajímá, už mohou přijít s konkrétním registračním číslem. Je to unikátní v tom, že se otevírá naprostá kontrola toho, co je a co bude postupně doplňováno do digitálního archivu."

Z téměř 200 milionů stran dokumentů, které Ústav pro studium totalitních režimů zpracovává, bude ode dneška veřejnosti k dispozici několik desítek tisíc. K těm se budou postupně přidávat další zpracované materiály.

Přečtěte si také:
Seznam lidí, o které se zajímala někdejší Státní bezpečnost
Na internetu bude zveřejněn seznam lidí, o které se zajímala StB
Šéf UniCredit Bank a České bankovní asociace Kunert spolupracoval s StB
V Polsku prověří důchody bývalých příslušníků státní bezpečnosti
Polský prezident brání Ústav národní paměti
Bývalým příslušníkům polské STB razantně zkrátili důchody
V širším vedení ČSSD působí příslušnice komunistické rozvědky
Slovensko: Historici odhalili zničení stovek dokumentů komunistické kontrarozvědky
Spisovatel Kundera popřel, že by v 50. letech udal komunistické policii člověka

Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme