Povodně zkomplikovaly situaci především jihočeským chovatelům ryb

Letošní povodně hodně ublížily především chovatelům ryb. Podle Agrární komory zkomplikovala situaci velká voda hlavně na jihočeských rybnících. Naopak chovatelům dobytka velká voda příliš škody nenadělala. Utrpěla také kvalita sklízeného obilí, také výnosy budou zřejmě nižší než obvykle.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlov rybníka Hrubý

Výlov rybníka Hrubý | Foto: Pavel Kvapilík

"V tuto chvíli víme, že bylo zničeno zhruba tři tisíce hektarů zemědělské půdy a další tři tisíce hektarů bylo poškozeno. Co se týká škod na dobytku, tam byly škody způsobené povodněmi minimální. Naopak hodně postiženi byli chovatelé ryb - zejména v jižních Čechách, kde záplavy poničily rybniční soustavu. Podle našeho odhadu přišli zhruba o sto milionů korun," uvedl viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla, který Radiožurnálu také řekl, že kolegům by mělo pomoci speciální povodňové konto. "V tuto chvíli je tam částka kolem 300 tisíc korun, ale začíná narůstat, protože to konto bylo zřízeno teprve před několika dny. Představa je takové, že z těchto prostředků budeme poskytovat příspěvky nejvíce postiženým členům a oblastem i dalším osobám," sdělil Radiožurnálu Šnejdrla.

Také kvalita sklizeného obilí může být podle Šnejdrly letos mnohem horší než v minulých sezónách. Podle Agrární komory je na vině počasí z poloviny června a počátku července. Na řadě míst se zemědělci zatím ani nedostanou na pole. "My jsme teprve na počátku žní, protože počasí nám od 19. června až dosud nedovolovalo vyjet do polí a i v této chvíli je to v některých oblastech velmi složité, protože půda je podmáčená, není schopna udržet sklizňovou techniku a musíme čekat. Ohrožena je nyní především kvalita sklízeného obilí," vysvětlil Šnejdrla.

Dohromady zemědělci přišli o letošních povodních o zhruba 200 milionů korun

Přečtěte si také:

Pivo může zdražit, kvůli povodním bude málo ječmene

Květa Moravcová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme