Možná pandemie prasečí chřipky v Ćesku bude tématem vlády

Česko se připravuje na možný příchod pandemie prasečí chřipky na podzim. O detailech dnes bude informovat vládu ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

Lékaři v Česku o víkendu zaznamenali další tři případy choroby. Nově byl virus potvrzen u matky a babičky tříletého chlapce, který je kvůli stejnému onemocnění v pražské nemocnici na Bulovce. Třetí nový případ se týká mladé ženy zaměstnané v obchodě v centru Prahy, který často navštěvují cizinci.

Celkem už tedy hygienici v Česku objevili 27 případů této nemoci. O přípravách na případnou pandemii dnes bude vládu informovat ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Česko nakoupí pandemické vakcíny pro 25 procent obyvatel. Zároveň navýší zásoby antivirotik na 2,5 milionu dávek.

Nedávno ministerstvo zdravotnictví ohlásilo dokonce první případ, kdy se někdo prasečí chřipkou nenakazil na cestách v zahraničí, ale doma. Virus napadl mladou ženu, která se minulý týden dostala do kontaktu s cizinci. Ti sem přicestovali ze Spojených států amerických a z Velké Británie. "Dalo se to očekávat. Už musíme počítat s tím, že jsme se zařadili mezi země, které mají i sekundární přenos," komentoval událost Michael Vít.

Česko se připravuje na možný příchod pandemie prasečí chřipky na podzim. O detailech dnes bude informovat vládu informovat ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Přečtěte si také:
Prasečí chřipkou by mohly v Česku onemocnět dva miliony lidí
Česká studentka se nakazila prasečí chřipkou v Anglii
Česko má už patnáctý případ prasečí chřipky
Prasečí chřipka je už i v Moravskoslezském kraji
V Birminghamu zemřela na prasečí chřipku šestiletá dívka
Česko má potvrzený pátý případ prasečí chřipky
Čína zatím s virem prasečí chřipky bojuje marně
První úmrtí na prasečí chřipku mimo americký kontinent hlásí Skotsko
Vláda chce nakoupit navíc půl milionu dávek léků proti prasečí chřipce
Světová zdravotnická organizace vyhlásila pandemii prasečí chřipky

Kateřina Causidisová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme