Akademici protestovali proti změnám ve financování vědy

V centru Prahy protestovali nespokojení vědci. Hapenning nazvali "Vražda české vědy". Akademici nesouhlasí s omezením základního výzkumu a podporou jen těch oborů, které mají bezprostřední ekonomický efekt. V oblasti vědy podle nich není možné prosazovat tržní mechanismy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protest akademiků

protest akademiků | Zdroj: ČTK

Protest začal před Ústavem dějin umění symbolicky pět minut po dvanácté hodině. Zúčastnila se ho asi stovka akademiků s transparenty. Vynesli rozsudek nad českou vědou a českého vědce symbolicky oběsili z okna ústavu.

"Nejvíce nám vadí, jakým způsobem byl naprosto nekoncepčně oktrojován nový systém hodnocení vědecké práce a z něho odvozeno velmi neprůhledným, nelogickým způsobem přerozdělování financí na vědu a výzkum v České republice," řekl Krummholz. Štěpán Vácha z Ústavu dějin umění Akademie věd vidí jako hlavního viníka současnou vládu, ale i předcházející kabinet Mirka Topolánka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Štěpána Váchu z Ústavu dějin umění Akademie věd v ranním Interview Radiožurnálu

Změny by mohly přinést efektivnější fungování celé instituce, oponuje akademikům prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. "Ve chvíli, kdy stát finanční prostředky nemá, tak říká my vytvoříme rámec, který umožní akademii věd fungovat, který zároveň umožní získat podstatně víc peněz odjinud. V žádném případě to není o tom, že by někdo likvidoval akademii věd, že by likvidoval českou vědu. Spíš je to o tom, aby její výsledky byly víc využity ať už pro lidi nebo pro firmy v této zemi," uvedl Míl.

Premiér Jan Fischer si myslí, že vědci by měli o peníze více usilovat. "Celkové výdaje na vědu a výzkum pro příští rok se pohybují na úrovni letošního roku, pokud tam nastává nějaká tenze, tak ve struktuře. My samozřejmě vědomě posilujeme tu část státních prostředků, o které se jednotlivé vědecké instituce musejí ucházet, musejí o ně soutěžit, nejsou to ty, které tam institucionálně plynou jako jakási automatická jistota," prohlásil Fischer.

Přehrát

00:00 / 00:00

O financování vědy mluvili v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu Jiří Beneš z filosofického ústavu akademie věd a viceprezident svazu průmyslu a dopravy pro oblast výzkumu a vývoje inovací Karel Šperlink

Igor Maňour, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme