Zdravotní stav rumunského romského prince je nadále kritický

Romové, kteří přijeli do Prahy podpořit zraněného syna rumunského romského krále, si ode dneška musí platit pobyt v kempu Pražačka sami. Pobyl byl dosud hrazen z veřejné sbírky, kterou zorganizoval romský aktivista Štefan Ličartovský spolu s radnicí Prahy 3.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Intenzivní péče

Intenzivní péče | Foto: www.linet.cz

Radní teď chtějí situaci řešit ve spolupráci s ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem. Romů je v kempu asi stovka, přesný počet se určit nedá.

V oddělené části kempu mají k dispozici chemické toalety a umývárny a také zdroj pitné vody. Podle provozovatelky Zity Strnadové je na místě pořádek a Romové respektují pravidla, která jim hned při příjezdu sdělila. Zpočátku jim ale vadil nízký plot, který odděloval jejich prostor od zbytku tábořiště.

"Udělali jsme jen to, že jsme jim vyhradili jejich část, aby jim nikdo nechodil na jejich toalety. Je to jen z technických důvodů," vysvětlila Strnadová.

Mladík dál bojuje o život

Syn a následník jednoho z romských králů bojuje od úterka o život poté, co se málem utopil v pískovně poblíž Staré Boleslavi. První skupina asi třiceti Romů za ním přijela do Prahy už ve čtvrtek a postavila si stany před nemocnicí. Radnice Prahy 3 jim pak nabídla pobyt v kempu na Pražačce.

Během víkendu k nim postupně přibyli další Romové z Rumunska, Lotyška, Francie a Německa. V Praze chtějí zůstat, dokud se chlapec neuzdraví. To ale může trvat velmi dlouho, protože jeho zdravotní stav je vážný.

"Pacient pořád leží na anesteziologicko-resuscitačním oddělení a je připojený na dýchací přístroj. Bylo také nutné ho připojit na dialýzu," řekla mluvčí Vinohradské nemocnice Jana Jelínková. Lékařům se podle ní podařilo obnovit chlapcův krevní oběh, nicméně jeho stav je stále kritický.

Přečtěte si také:
Rumuni odcházejí za prací do Unie. Jejich děti žijí bez rodičů

Jiří Brechličuk , Katarína Brezovská, Zuzana Ptáčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme