V Česku vzniká největší solární elektrárna ve střední Evropě

Na jižní Moravě vyroste největší solární elektrárna v Česku i střední Evropě. Ve Vranovské Vsi na Znojemsku se staví hned tři sluneční elektrárny najednou. Jejich výkon bude po dokončení nejvyšší v celé republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární fotovoltaický systém

Solární fotovoltaický systém | Foto: ČEZ

Náklady na výstavbu budou činit přibližně 1,8 až 2 miliardy korun, přičemž podle starosty Vranovské Vsi Jiřího Peřinky se o částku podělí tři rozdílní investoři, kteří vybudují jednotlivé bloky elektrárny samostatně. "Jsou to české firmy, ale jejich jména po dohodě nezveřejňujeme," řekl Peřinka v rozhovoru pro Rádio Česko a dodal, že obec není na stavbě finančně zainteresovaná.

Podle Peřinky by se elektrárna měla rozkládat na ploše zhruba 41 hektarů, přičemž by měla mít výkon 18 až 20 megawattů a do provozu by měla být uvedena do konce letošního roku. "Prví by měla začít fungovat už koncem října, druhá pak tři týdny poté, třetí bude dokončována na podzim a na jaře," upřesnil Peřinka.

Podle odhadů se tak jedná o největší energetický projekt svého druhu v Česku a možná i ve střední Evropě. Volba umístění energetického díla padla na jižní Moravu právě kvůli příznivým klimatickým podmínkám. "Svítí zde slunce asi o deset procent víc, než v jiných částech České republiky," vysvětlil Peřinka.

Elektrárna vyřeší rozpočet obce

Obci, která do projektu investuje pouze vlastní pozemky, se výstavba sluneční elektrárny z dlouhodobého hlediska vyplatí. Dostane totiž od jejich provozovatelů příspěvky do svého rozpočtu. V případě Vranovské Vsi se podle Peřinky bude zřejmě jednat o několik milión korun v průběhu následujících let.

"V příštích pětadvaceti letech bychom díky elektrárně měli zajistit obci příjem několikanásobně vyšší než celoroční rozpočet," prozradil starosta. Doplnil, že smlouvy s provozovateli obsahují klauzule o automatickém prodloužení po uplynutí zmíněné lhůty.

Obec už v minulosti zvažovala, že by na svém území nechala postavit větrné elektrárny, ale část obyvatel byla nakonec proti kvůli hluku a změně rázu krajiny. Vybudování slunečních elektráren ale podle Peřinky tyto aspekty nikterak neovlivní.

"Elektrárny budou vizuálně skryté. Už nyní občané nepostřehnou ani její výstavbu," zmínil Peřinka. Dodal, že kromě finančního profitu pro obec, rozhodlo o výstavbě elektrárny také vytvoření nových pracovních příležitostí pro místní, přičemž veškerá funkční technika, která je v obci dostupná, je do výstavby zapojená.

"Do konce roku jsou na stavbě zaměstnaní místní muži, v další etapě se počítá i se ženami," uzavřel starosta.

POSLECHNĚTE SI ROZHOVOR NA TÉMA V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na jižní Moravě vzniká největší solární elektrárna ve střední Evropě. U telefonu je starosta Vranovské Vsi Jiří Peřinka.

Čtěte také:
Na Prachaticku otevřou největší českou sluneční elektrárnu
Největší sluneční elektrárna v České republice
V Dukovanech staví největší sluneční elektrárnu

Lukáš Vincourek, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme