Na Semilsku dál platí kalamitní stav, desítky domácností jsou bez proudu

Energetici stále neodvolali kalamitní stav na Semilsku. Ani po čtyřech dnech se jim nepodařilo opravit elektrické vedení, popadané po čtvrteční bouři. Poruchové čety mají vyřešit ještě na tři desítky poruch. Podle regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárky Beránkové by to měly stihnou ještě během dneška.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

následky bouřky v kempu ve Vrchlabí

následky bouřky v kempu ve Vrchlabí | Zdroj: ČTK

Energetici už také vyčíslili způsobené škody - dosahují až 40 milionů korun. Opravy na řadě míst potrvají ještě několik dní. Mnoho úseků je totiž opravených jen provizorně. Mohutné stromy, které do elektrického vedení popadaly, poničily i stožáry. Tyto práce už ale podle energetiků dodávky proudu nijak výrazně neomezí.

Škody po čtvrteční vichřici sčítají také lesníci. Jen na Liberecku padlo 60 tisíc metrů krychlových dřeva. Největší polomy jsou na Jilemnicku a Českolipsku. Státní lesy je chtějí odstranit do dvou měsíců, aby zabránily šíření kůrovce. Vyvrácené stromy se mohou použít na stavební dřevo a na řezivo; poškozené ale pouze jako palivové dříví.

Co nejdřív chce odtěžit polomy ve svých obecních lesích také obec Křížany v Podještědí, kde padlo kolem dvou set kubíků dřeva. "Musí se to vytěžit, musí se to vytahat z lesa, část zpracují firmy tady v obci, pro další část se budeme snažit najít odbyt jinde," řekl starosta obce Václav Honzejk. Škody odhaduje na víc než 400 tisíc korun.

Porostům s nejrozsáhlejšími polomy bychom se měli vyhnout. Hrozí v nich úrazy. O vyhlášení zákazu vstupu do lesů ale zatím lesáci neuvažují. Pouze na polomy upozorní cedulemi.

Přečtěte si také:
Na východě Čech počítají škody. Půjdou do desítek milionů
Energetici celý víkend odstraňovali následky čtvrtečních bouří
Na východě Čech odstraňují škody po čtvrteční bouři
Česko se vzpamatovává ze čtvrtečních bouří, při nichž zemřeli dva lidé
Bouře v Česku má druhou oběť, na Slapech utonul mladý muž

Umíte si představit život bez elektrické energie? Hlasujte v naší anketě!

Igor Maňour, Ivana Bernáthová, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme