Oberfalzer: Při posuzování Lisabonské smlouvy by se soudci měli inspirovat v Německu

Ústavní soud by se měl při posuzování Lisabonské smlouvy inspirovat v Německu, v pořadu 20 minut Radiožurnálu to řekl jeden z iniciátorů ústavní stížnosti, senátor Jiří Oberfalzer. Tamní ústavní soud konstatoval, že dokument je v souladu s ústavou, ovšem za určitých podmínek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Oberfalzer (ODS), předseda senátní mediální komise

Jiří Oberfalzer (ODS), předseda senátní mediální komise | Foto: Tomáš Adamec

"On se totiž nespokojil pouze s konstatováním, zda je smlouva v souladu s ústavním pořádkem nebo ne. On dokonce stanovil přesné podmínky za jakých ano. Definoval jakési minimum suverenity, čili nastavil jakési parametry do budoucnosti při případném dalším pokračování integrace," uvedl senátor.

V některých oblastech byl německý ústavní soud ještě důslednější. "V některých klíčových oblastech, například trestní právo, v podstatě dal i velmi restriktivní výklad toho, jak je třeba ustanovení Lisabonské smlouvy v této oblasti chápat," vysvětlil Oberfalzer.

Senátor Oberfalzer zároveň dodal, že nepředpokládá odmítavé stanovisko českého soudu. "Kdybyste se mi ptal, jestli bezmezně věřím tomu, že český Ústavní soud bude konstatovat, že Lisabonská smlouva je v rozporu s českým ústavním pořádkem, tak se přiznám, že takový optimista nejsem. Jsem spíše realista a myslím si, že Ústavní soud uvažuje více politicky než ústavně-právně."

Podle Oberfalzera by navíc měl český Ústavní soud rozhodnout, jestli je Evropská unie organizace nebo superstrát: "Naše ústava připouští, aby Parlament ústavní většinou přenesl určité pravomoci na mezinárodní organizaci. Je ale Evropská unie ještě mezinárodní organizací nebo už je superstrátem?"

"Pokud bychom uznali, že je superstrátem, a jisté znaky zde jsou, pak by to podle ústavy nebylo možné. My bychom nesměli na další stát převést pravomoci," vysvětluje Oberfalzer.

Ústavní stížnost by mohla skupina senátorů dokončit a předložit v polovině srpna.

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.30 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Helena Šulcová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu. Připomínky a náměty k pořadu posílejte na adresu 20minut@rozhlas.cz.
Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Prezident a premiér jednali o krizi, vízech i Lisabonské smlouvě
Senátor Kubera: Ústavní stížnost na Lisabon bude na přelomu srpna a září
Senátor Oberfalzer: Stížnost na Lisabon bude do 14 dnů
Irové si zopakují referendum o Lisabonské smlouvě 2. října
Německo řeklo ano lisabonské smlouvě

Martin Veselovský, Petr Medek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme