Každý železniční přejezd dostal své číslo. A měl by tak být bezpečnější

Železniční přejezdy by po dnešku mělo doplňovat identifikační číslo. Má pomoci zvýšit bezpečnost na přejezdech. V případě potřeby tak mohou železničáři zastavit v konkrétním úseku dopravu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železniční přejezd

železniční přejezd | Foto: Jan Rosenauer

Často docházelo k nedorozuměním právě proto, že lidé nebyli schopni přesně určit, o který přejezd jde. "Všechny železniční přejezdy jsou očíslovány jednotným číslem. Tvar je P a za ním několikamístné číslo, které je černé barvy na bílé samolepce," popsal nový doplněk Radovan Kovařík ze Správy železniční dopravní cesty.

Číslo je nalepeno na zadní straně výstražného kříže. V případě, že je železniční přejezd zabezpečen přejezdovým zabezpečovacím zařízením, je číslo umístěné na světelné skříni, také ze zadní strany.

Letos už na přejezdech zemřelo 17 lidí

Podle odborníků, by měla identifikační čísla pomoci snížit počet lidí, kteří na přejezdech zahynou. Jen za první polovinu letošního roku zahynulo na přejezdech už sedmnáct lidí.

"Řidiči silničního vozidla, který má potřebu nahlásit buď nehodu na přejezdu nebo překážku, která je v nejbližším okolí přejezdu, stačí, aby věděl, že má zavolat na číslo 112 nebo 150," upřesnil Kovařík.

Operátor integrovaného záchranného systému pak okamžitě zkontaktuje odpovědné osoby. "To znamená výpravčího nebo dispečera. Ti už učiní další kroky k zastavení železničního provozu," dodal Radovan Kovařík.

Všechny identifikační čísla figurují v seznamu, který je doplněn o GPS souřadnice konkrétního přejezdu. "Je tam také název železničního úseku nebo i místní název přejezdu," řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Samolepky jsou již na všech přejezdech, které patří státu. V Česku je ale dalších jedenáct set přejezdů a křížení s vlečkami, které patří soukromým majitelům. I ti museli samolepky nalapit. Pokud tak neučili, pokuty jim ale podle ředitele Drážního úřadu Pavla Kodyma nehrozí.

Přečtěte si také:
Hazard na přejezdech končívá smrtí
Železniční přejezdy budou kvůli bezpečnosti očíslovány
Proč Češi bourají na vlakových přejezdech

Silvie Mikulcová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme