Českem se přehnaly silné bouřky, na Benešovsku vyplavily dětský tábor

Předpovědi meteorologů se vyplnily, do Česka přišly z Bavorska a Rakouska prudké bouřky. Doprovázely je přívalové srážky, krupobití a silný vítr. Nejprve zasáhly jižní, pak střední Čechy a v noci postupovaly dál na východ republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přívalový déšť

Přívalový déšť | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dramatická situace byla ve Strojeticích na Benešovsku, kde se rozvodnil Sedlický potok. Déšť tam byl tak vydatný, že hladina potoka během deseti minut vystoupala nad úroveň třetího, tedy nejvyššího povodňového stupně a začala ohrožovat skautský tábor.

Pět hasičských jednotek se muselo postarat o evakuaci asi 120 dětí. Obec jim nabídla přenocování v místním kulturním středisku. Do tábora se skauti budou moci vrátit až poté, co voda v Sedlickém potoce přestane ohrožovat místo.

Vážná situace vznikla podle mluvčího středočeských hasičů Ladislava Křivana také na Příbramsku. "V osadě Ostrov, která patří k obci Lazsko se rozvodnil potok. Vytopil celou řadu domů, hasiči tam pomáhali místním obyvatelům," řekl Křivan. Bouře způsobila škody také na Kutnohorsku, Kladensku a v okolí Prahy.

Na jihu Čech hasiči čerpali vodu ze sklepů a odklízeli popadané stromy

V jižních Čechách způsobily bouře největší problémy v Trhových Svinech, kde voda vytopila řadu sklepů. Napršelo tam 46 litrů na metr čtvereční. Ještě víc naměřili v Bechyni a Němčicích.

Intenzivní bouřky se přehnaly také přes Strakonice, České Budějovice, Tábor a Písek. Silné krupobití postihlo Staré Hodějovice u Českých Budějovic. Na řadě míst hasiči dlouho odstraňovali polámané a popadané stromy.

Přívalový déšť zkomplikoval také dopravu. Potíže měli řidiči na dálnici D1 a voda zaplavila i jednu železniční trať ve Středních Čechách. "Jde o trať na trase Zdice-Putim, konkrétně mezi Milínem a Příbramí, celou noc tam jezdila náhradní autobusová doprava," řekla regionální mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Jihomoravský kraj zasáhly silné bouřky v noci. Vítr vyvracel stromy, ničil střechy i elektrické vedení. Ve Šlapanicích na okrese Brno-venkov dokonce blesk zapálil dům. Bouře řádila a škodila také na Znojemsku.

Nabízíme ještě aktuální PŘEDPOVĚĎ POČASÍ, kterou připravujeme z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Přečtěte si také:
Po vedrech přijdou bouřky a přívalové deště
Od neděle opět hrozí silné bouřky

Igor Maňour, Jana Zemanová, Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme