Kvůli platům zdravotních sester se sejdou odbory s ministryní

Odbory budou jednat s ministryní zdravotnictví Danou Juráskovou o platech sester. Obávají se, že není dost peněz na nařízené zvýšení mezd, a polepšit by si tak mohla jen část zdravotních sester. Ministerstvo jejich obavy odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Jurásková

Dana Jurásková | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Už od července si měly všechny zdravotní sestry polepšit na platech. Alespoň tak rozhodla vláda, která nařídila zvýšení až o 15 procent. Nařízení se týká všech zdravotnických zařízení - státních, krajských i soukromých. Ze zdravotních pojišťoven na to má plynout miliarda korun a případný zbytek doplatí samotná zdravotnická zařízení.

Odborový svaz zdravotnictví ale tvrdí, že peníze z pojišťoven rozhodně nestačí a že řada nemocnic nemá na dorovnání rozdílu prostředky. Spousta z nich má dokonce dluhy. I proto dnes bude jednání tripartity s ministryní Danou Juráskovou, kde chtějí odboráři slyšet, jak jsou prostředky zajištěné.

V Česku pracuje 90 tisíc sester, z toho 37 tisíc v nemocnicích. Sestry ve státních zařízeních mají údajně až o 4 tisíce korun vyšší platy než jejich kolegyně v krajských a soukromých nemocnicích. A pokud nebudou peníze pro krajské a soukromé nemocnice a ambulance, tak tento rozdíl stoupne podle odborů až na více než 6 tisíc korun.

Nedostatek peněz na navýšení platů může podle odborů znamenat, že fakticky přidáno dostane jen část sester. Někde mohou nemocnice snížit odměny, aby získaly prostředky na zvýšení tarifních platů. To ale ve výsledku situaci sester vůbec neřeší. První náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr tvrdí, že peníze na slíbené navýšení jsou zajištěné.

Pro letošní rok na to podle něj bude potřeba zhruba 1,4 miliardy korun."My jsme zajistili, že jenom zdravotní pojišťovny na tuto operaci vydají navíc v letošním roce částku 1,2 miliardy, kterou s účinností od července poskytnou všem zdravotnickým zařízením, která zaměstnávají sestry," řekl Šnajdr ve vysílání Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

K tématu si poslechněte rozhovor s náměstkem ministryně zdravotnictví Markem Šnajdrem a předsedou Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiřím Schlangrem na Rádiu Česko

K tématu si můžete také přečíst:
Někteří zdravotníci dostanou ode dneška přidáno
Zdravotnické odbory: Navýšení platů by se mělo týkat všech sester
Část zaměstnanců ve zdravotnictví dostane přidáno
Ve zdravotnictví by letos mohlo chybět až 20 miliard korun
Zdravotnictvím cloumá bitva miliardových čísel
Protikrizový plán pro zdravotnictví přijala vláda všemi hlasy
V Česku chybí více než tisícovka sester a zdravotnických asistentů

Marika Táborská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme