Předvolební průzkum: ODS vede před ČSSD o více jak osm procent

Předvolební průzkum Katedry politologie olomoucké Filozofické fakulty ukázal, že ODS by z voleb vyšla s více jak osmiprocentním předstihem před ČSSD. Do poslanecké sněmovny by se dostali ještě komunisté, TOP 09 a lidovci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volební urna, koš se zbylými lístky a paravan

volební urna, koš se zbylými lístky a paravan | Foto: Marián Vojtek

TOP 09 by volilo téměř deset procent voličů. Podle politologa olomoucké Filozofické fakulty Pavla Šaradína má navíc tato strana velkou šanci získat daleko více hlasů.

"Tato strana má velkou šanci ukrojit ještě daleko větší procento voličů. Pokud bude ODS provádět politiku, kterou nyní demonstrovala v Toskánsku, a TOP 09 bude zároveň působit jako klidná síla, může posbírat nespokojené voliče a být alternativou," myslí si Šaradín.

Průzkum udělala katedra ještě před "toskánskou aférou", kdy se v médiích objevily snímky, na nichž jsou zachyceni například předseda ODS Mirek Topolánek, šéf ČEZu Martin Roman a lobbisté. Proto by možná čerstvý předvolební průzkum vypadal již trochu jinak.

"Nicméně z dosavadního průzkumu vyplývá to, co voliči cítí. Že ČSSD zatím voliče zklamala, a ODS z toho těžila," podotýká Šaradín s tím, že statistická odchylka u průzkumu se může lišit o jedno až dvě procenta.

ČSSD chce bojovat s korupcí a klientelismem

Dnešek si navíc ke speciální prezentaci vybrali sociální demokraté. Ti představili nový stranický web a předseda Jiří Paroubek nastínil hlavní hesla: boj s ekonomickou krizí, korupcí a klientelismem. A důslednější regulace lobbistů.

Nicméně, podle Šaradína, žádná z politických stran by, co se týče právě korupce a klientelismu, nedopadla dobře. "Na druhou stranu je lepší, když s tímto tématem někdo před volbami přijde. Tato strana pak nemůže kvůli zájmu médií a veřejnosti jít proti těmto heslům," tvrdí politolog.

Přečtěte si také:
Kalousek povede kandidátku TOP 09 ve středních Čechách
Politici začali zbrojit na volby do Poslanecké sněmovny
V čele křesťanských demokratů stanul znovu Cyril Svoboda
Perspektivy nově vzniklé politické strany TOP 09
Topolánek vyzval Paroubka, aby přestal s fízlovskými metodami

ČRo 1 - Radiožurnál, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme