Romský princ z Rumunska bude převezen zpět do vlasti

V Praze zemřel rumunský mladík, korunní princ jednoho z tamních olašských králů. Skonal ve vinohradské nemocnici poté, co mu selhávalo dýchání a nervová soustava. Jeho příbuzní, kteří se sjeli do Česka, teď vyřizují nutné formality pro převoz jeho těla zpět do Rumunska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příbuzní mladého Roma z Rumunska

Příbuzní mladého Roma z Rumunska | Zdroj: ČTK

V rukou už drží potvrzení od vinohradské nemocnice, kde byl romský mladík hospitalizovaný poté, co se málem utopil ve Staré Boleslavi. Přes všechno úsilí zdravotníků zemřel v důsledku topení a následné mozkové smrti.

Nyní příbuzní zemřelého rumunského Roma vyřizují další formality s pohřební službou, českou policií a rumunskou ambasádou, aby mohli tělo převézt zpět do vlasti.

Problémem pro pozůstalé byly peníze na převoz zemřelého do Rumunska. Podle informací reportéra Radiožurnálu představují náklady na cestu asi devadesát tisíc korun, skupina rumunských Romů měla původně ale jen asi tisíc euro, tedy čtvrtinu potřebné částky.

S repatriací nabídl pomoci magistrát hlavního města Prahy. Podle ředitele odboru public relations Daniela Častvaje to udělal hlavně z humanitárních důvodů.

"Jednáme s Pohřebním ústavem hlavního města, soukromou pohřební službou a samozřejmě s pozůstalými. Jsme ochotni podílet se na tom i finančně, nejen organizačně a koordinačně. V této chvíli bychom samozřejmě hradili náklady spojené s převozem, důležité je, že bychom tyto peníze zřejmě potom požadovali od státu, respektive od příslušného ministerstva."

Pozůstali rumunští Romové nakonec pomoc české metropole s repatriací odmítli, protože se jim podařilo vybrat část peněz mezi sebou a zbytek přijali od soukromých dárců. Teď ale zase údajně nemají peníze na pohonné hmoty, potřebné na cestu do Rumunska.

Stále ale není jasné, kdo zaplatí náklady na pobyt mladíka v nemocnici. Jde až o sto tisíc korun denně. "Nemáme to sečteno, nevíme, jak to vypadá s pojištěním pacienta, zda-li je pojištěný v Rumunsku nebo není," řekla mluvčí vinohradské nemocnice.

O tom, co teď bude dál (jak dlouho se rumunští Romové v Česku zdrží a kdo bude novým králem) Radiožurnál mluvil s bývalou členkou rady české vlády pro záležitosti rómské komunity Margitou Wagner. Ranní interview s ní najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si předcházející články:
Romský mladík, který se topil ve Staré Boleslavi, zemřel v nemocnici
V Husinci Romy z Rumunska nechtějí, policie zasáhnout nemůže
Rumunští Romové dál táboří v Husinci u Prahy
Za Romy přijeli do Husince extremisti, policie zasahovat nemusela
Rumunští Romové se opět stěhovali
Rumunští Romové táboří v Husinci na obecním pozemku
Rumunští Romové opouštějí pražské Počernice
Stav syna romského krále je kritický

Květa Moravcová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme