Zavedení státních maturit se asi opět odloží

Zavedení státních maturit od příštího školního roku je ve stávající podobě nereálné. V rozhovoru pro Rádio Česko to řekl staronový ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) Pavel Zelený.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti státním maturitám

Demonstrace proti státním maturitám | Foto: Tomáš Adamec

"Je to možné jen za cenu drastických změn a drastického provizoria logistického modelu. Protože provést to se schválenou logistikou znamená vystavit 100 tisíc žáků a 1300 škol obrovskému riziku, že se to prostě nepodaří," řekl Zelený. "Nejhorší, co se může stát, je, že se státní maturity odstartují a selžou. To by znamenalo, že se všechny peníze na přípravu vyhodily. A tomu musíme zabránit," dodal Zelený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednotné státní maturity. Milada Richterová natočila rozhovor s předsedou školského výboru PS Walterem Bartošem (ODS) a ředitelem Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání Pavlem Zeleným.

Poslanec ODS a předseda školského výboru Walter Bartoš chce na srpnové schůzi Poslanecké sněmovny podat návrh na odklad státních maturit o dva roky. Pokud by ale poslanci odklad neschválili, má šéf CERMATu připraveno provizorní řešení. "Maturitní zkouška v roce 2010 by pak ale vypadala úplně jinak než v roce 2011," upřesnil Zelený.

Šéf CERMATU souhlasí s ministryní školství Miroslavou Kopicovou v tom, že státní maturity by se měly odložit jen o rok. "Na spuštění maturitní zkoušky v tom opravdovém organizačním modelu stačí odklad o rok. Dva roky bych nedoporučoval," uvedl Zelený. Svůj návrh a upravený materiál chce ministryni předložit koncem příštího týdne.

Poslanec Bartoš ale trvá na dvouletém odkladu. Připouští ale, že ostré zkoušky nových maturit by mohly začít už příští rok. "V roce 2010 bychom mohli udělat ostrou zkoušku. Pokud půjde o zkoušku v ostrých podmínkách, ale ne přímo o maturitu, je možné to spustit už v příštím roce," doplnil poslanec Bartoš.

Přečtěte si také:
Studenti demonstrovali v Praze proti státním maturitám
Ministryně Kopicová nebude žádat o další odklad státních maturit
Státní maturity čeká odklad jen o rok
Resort školství představil podobu státních maturit

Milada Richterová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme