V České republice se objevují další případy prasečí chřipky

Devatenáct, to je počet nových případů nakažených virem tzv. prasečí chřipky v České republice. Jedná se zejména o lidi, kteří přicestovali ze zemí jako je USA, Velká Británie, Řecko nebo Malta. Celkem je v Česku už 135 případů nakažených a podle epidemiologů jich bude rychle přibývat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

chřipka, schéma viru

chřipka, schéma viru

Nemoc nemá u nikoho z nově nakažených vážnější průběh. Na novou chřipku zatím v ČR nikdo nezemřel. Odborníci ale očekávají, že za pár týdnů budou nově nakažení přibývat denně po stovkách. "Několik týdnů jsme opožděni za západní Evropou," uvedl epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Podle něj se stejně většina populace nakazí nebo už bude do té doby chráněna vakcínou. "Důležité je, aby neonemocnělo moc velké množství lidí naráz," obává se Kynčl. To by totiž mohlo ochromit chod společnosti, a to i v případě, že by nemoc měla u většiny lidí mírný průběh.

Očkovat se začne na přelomu roku. Jak řekla v pořadu Radiofórum vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková, smlouvy s dodavateli vakcín jsou těsně před uzavřením. Ministerstvo zdravotnictví už také nebude od příštího týdne zveřejňovat údaje o nově nakažených každý den, pouze dvakrát týdně.

Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové není důvod k panice. "Výskyt nové chřipky AH1N1 v České republice není nijak dramatický, nicméně jak vláda, tak ministerstvo zdravotnictví i kraje, v jejichž působnosti opatření související se vzniklou pandemií jsou, nechtějí nic podceňovat," řekla Jurásková.

Největší nárůst počtu nakažených očekávají odborníci na podzim, kdy se ochladí a lidé budou náchylnější k onemocnění. Zároveň začne škola, takže se vir bude moci rychle šířit. V krajním případě by se prý mohlo omezit i shromažďování, byla by na nějaký čas uzavřena divadla, kina nebo supermarkety.

Přečtěte si také:
V Birminghamu zemřela na prasečí chřipku šestiletá dívka
Možná pandemie prasečí chřipky v Ćesku bude tématem vlády
Počet nakažených prasečí chřipkou stále stoupá. Vláda se připravuje na pandemii
Světová zdravotnická organizace vyhlásila pandemii prasečí chřipky
Odborníci varují před prudkým nárůstem nakažených prasečí chřipkou

Tomáš Pavlíček, Alena Adámková, Dominika Rojtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme