Učitelé bez vysoké školy budou možná mít deset let na dostudování

Učitelé, kteří nemají vysokou školu, by mohli mít delší čas na získání vzdělání. Umožnit jim to má novela zákona o pedagogických pracovnících, kterou už do Poslanecké sněmovny poslal předseda školského výboru Walter Bartoš (ODS). Současná pětiletá lhůta by se měla asi dvaceti procentům lidí ve školství, kteří nemají potřebnou kvalifikaci, nově prodloužit na deset let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pan podučitel ukazuje figurku z papírového betléma

Pan podučitel ukazuje figurku z papírového betléma | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Normu chce Walter Bartoš zařadit ještě na srpnovou mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, o jejíž svolání budou občanští demokraté žádat. Zároveň chce prosadit formu tzv. zrychleného čtení, tedy možnost přijetí novely zákona o pedagogických pracovnících hned v prvním čtení.

"Návrh zákona je podaný pět minut po dvanácté hodině. Nekvalifikovaní učitelé by totiž - pokud bychom nic neudělali - skončili ve školství 31. prosince 2009 a odešli z něj. Odchod asi dvaceti procent učitelů - i když nekvalifikovaných - by velmi zkomplikoval situaci ve školství," varoval v rozhovoru pro Rádio Česko školský expert Bartoš.

Přidává své pozorování, jaké to je to v malých venkovských školách: "Neseženete kvalifikovaného učitele a zároveň propustíte nekvalifikovaného, kterému končí pětiletá lhůta, ve které měl začít studovat. A vezmete dalšího nekvalifikovaného, kterému lhůta ještě běží. Když nemá dostatečnou praxi, může se úroveň vzdělávání ještě zhoršit."

Poslanec ODS upozornil ještě na jeden paradox: "Absolvent konzervatoře může učit na vysoké škole, na konzervatoři, na základní umělecké škole. Ale není kvalifikovaný, aby učil hudební výchovu na základní škole. To považuji za velmi nelogické, velmi špatné."

Závěrem předseda školského výboru Poslanecké sněmovny shrnuje: "Do budoucna bychom měli nastavit takový model, aby lidé, kteří něco umějí, ze školství neodcházeli."

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda školského výboru PS Walter Bartoš (ODS) na Rádiu Česko o vzdělávání učitelů (redaktorka Milada Richterová)

Přečtěte si o také dalším školním problému - státních maturitách:
Zavedení státních maturit se asi opět odloží
Středoškoláci opět protestují proti státním maturitám
Studenti demonstrovali v Praze proti státním maturitám
Státní maturity čeká odklad jen o rok
Ministryně Kopicová nebude žádat o další odklad státních maturit

Milada Richterová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme