Pokračují spekulace o původci takzvané Toskánské aféry

Pořízení kompromitujících materiálů ze setkání předních českých politiků v čele s expremiérem Mirkem Toplánkem a lobbistů v Itálii by hlavně podle Občanské demokratické strany mohlo přinést prospěch menším politickým stranám. ODS a ani Česká strana sociálně demokratická ale zatím veřejně na žádný z menších politických subjektů nepoukázaly. Mladá fronta Dnes dává spekulaci do souvislosti s politickými silami TOP 09 a Věcmi veřejnými. Obě menší strany ale svůj možný podíl rázně odmítly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle místopředsedy občanských demokratů Davida Vodrážky je zájem menších stran využít setkání v luxusním letovisku Monte Argentario jednou z možných variant. Důvodem má být to, že chtějí přetáhnout dvěma nejsilnějším parlamentním stranám voliče.

"My jako politická strana rozhodně nejsme detektivní agentura, abychom pátrali, kdo za tím může být. Ani nám to nepřísluší. Spíš se jenom ptáme, komu by to mohlo prospět. Je nasnadě, že to samozřejmě může prospět třeba i malým stranám."

Podle místopředsedy sociálních demokratů Zdeňka Škromacha se především účastníci kontroverzního setkání v Itálii snaží všemi způsoby odvést pozornost od podstaty toho, co záběry zachycují - tedy setkání politiků, lobbistů a zástupců firem.

"Hlavně mě překvapuje neustálá debata o tom, kdo to vlastně nafotil, místo toho, co se v Toskánsku odehrálo. To je klíčové."

Strany TOP 09 a Věci veřejné nesouhlasí s obviněním z podílu na vzniku kompromitujících materiálů ze setkání vlivných Čechů v Toskánsku. Spojitost své strany s pořízením fotografií a nahrávek zachycujících politiky a lobbisty odmítl zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Je to absurdní. TOP 09 vnímá politiku jako spor věcných argumentů - a tak také politiku budeme dělat. Určitě není naší politikou výroba jalových skandálů."

Místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka upozornil, že strana by objednáním kompromitujících materiálů nejvíc poškodila sama sebe.

"Naprosto a jednoznačně vylučuji, že by tato aktivita byla iniciována stranou Věci veřejné. Nám by tato aktivita vůbec nic nepřinesla a určitě bychom se na ní nepodíleli."

Předseda Strany zelených Ondřej Liška si nastíněný scénář vysvětluje tak, že když se dva perou a už neví kudy kam, tak to hodí na třetího.

"Myslíte si, že teď máme starosti, abychom jezdili po dovolených a fotili druhé, jak se stýkají s lobbisty? Věnujeme se sestavování kandidátek, přípravě volebního programu a kampaně, konsolidaci strany a obnově důvěry. Tohle jde úplně mimo nás. Na jachty ať si jezdí ostatní, nás tohle nezajímá."

Přečtěte si o dovolenkové kauze:
ODS odmítá, že by Topolánkův pobyt v Itálii byl úplatkem. A snáší důkazy
Langer: Topolánek náklady spojené s pobytem v toskánské vile uhradil
Topolánek vyzval Paroubka, aby přestal s fízlovskými metodami
Randák: politiky jsem nefotil, jen jsem snímky dal médiím
Setkávání politiků s lobbisty dál zajímá média
Domácí tisk o kontroverzní dovolené některých čelních politiků
LN a MfD o českých politicích a lobbistech v letovisku Monte Argentario

Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme