Podpis smlouvy o nákupu vakcíny proti prasečí chřipce se odkládá

Jednání s výrobci pandemické vakcíny na prasečí chřipku stále neskončila. Podpis smluv, původně plánovaný na pátek se tak dál odkládá. Vakcína za miliardu korun by měla stačit pro čtvrtinu obyvatel České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od konktraktu s americkou firmou Baxter, jejíž závod sídlící v České republice už vakcínu vyrábí, ministerstvo ustoupilo kvůli tomu, že se společnost nezavázala k odpovědnosti za možné vedlejší účinky. Jednání s firmami Novartis a GlaxoSmithKline jsou podle ministerstva zdravotnictví složitá.

"Jde o technickou stránku jednání, musíme sladit české hospodářské právo s mezinárodním právem. Máme předběžně dohodnuto 5 milionů dávek a já pevně věřím, že v příštích dnech budou podepsány smlouvy jak s GSK tak s firmou Novartis," řekl v Radiofóru hlavní hygienik a náměstek ministryně zdravotnictví Michael Vít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní hygienik a náměstek ministryně zdravotnictví Michael Vít v rozhovoru pro Radiožurnál

Podle profesora Jiřího Berana, který se vývojem očkovacích látek proti chřipce zabývá už řadu let, teď při výrobě vakcíny probíhají poslední zkoušky. "Jakmile je ta vakcína vyrobena, tak se musí sledovat její bezpečnost. To znamená, že ji aplikujete menšímu množství lidí a sledujete, jakým způsobem zareagují."

"Ta farmaceutická společnost může mít v tuto chvíli hotovou klinickou zkoušku, popsány veškeré reakce a jde třeba jen o administrativní proces, který trvá i několik týdnů," vysvětlil v Radiožurnálu Jiří Beran.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výrobě vakcín proti chřipce mluvil v Radiofóru profesor Jiří Beran

Očkovat by se mělo začít zřejmě na přelomu listopadu a prosince. Zásoby vakcín by měly stačit pro 25 procent obyvatel, k dispozici bude i stejné množství antivirotik. Proti prasečí chřipce tak bude chráněna polovina národa. Podle odhadů by v pandemii mohly onemocnět tři miliony lidí, 40 tisíc by se léčilo v nemocnici s komplikacemi.

K tématu si můžete také přečíst:
Česko se nedohodlo s firmou Baxter na dodávkách vakcíny proti nové chřipce
Počet nakažených prasečí chřipkou stoupá, stát připravuje nová opatření
Úmyslné nakažení prasečí chřipkou je podle ministryně zdravotnictví nesmysl
Odborníci čekají v Česku prudký nárůst onemocnění prasečí chřipkou
Cena vakcín proti prasečí chřipce se odvíjí od rezervací
Počet nakažených prasečí chřipkou stále stoupá. Vláda se připravuje na pandemii
D. Rath: Prasečí chřipka je mediální bublina
Prasečí chřipkou by mohly v Česku onemocnět dva miliony lidí

Kateřina Pospíšilová, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme