Hasiči zahájili s Inchebou správní řízení kvůli požáru Průmyslového paláce

Pražští hasiči zahájili kvůli požáru holešovického Výstaviště správní řízení se společností Incheba, která má objekt dlouhodobě v pronájmu. Levé křídlo Průmyslového paláce zničil oheň loni na podzim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár Průmyslového paláce

Požár Průmyslového paláce | Foto: www.praha7.cz

Jak Radiožurnálu řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová, společnost Incheba pravděpodobně porušila předpisy o požární ochraně.

"Společnost nezajistila školení vedoucího zaměstnance o požární prevenci, nezajistila také školení pořadatelské služby během akce Pragodent 2008 a rovněž nezajistila odbornou přípravu zaměstnanců požární hlídky pro zmíněnou akci. Dále pak nezajistila v době konání výstavy dodržování podmínek požární bezpečnosti," uvedla Adamcová.

Pojišťovny vyčíslily škody na 181 milionů korun. Magistrát se snažil s Inchebou uzavřít dodatek smlouvy, který by zajistil dostavbu zničeného křídla. Po sporech se ale metropole nakonec rozhodla, že Výstaviště opraví sama. Celkové náklady na obnovu paláce odhaduje na jeden a půl miliardy korun.

Z výsledku policejního vyšetřování vyplývá, že příčinou zmíněného požáru levého křídla Průmyslového paláce na pražském Výstavišti byl zapnutý plotýnkový vařič. Podle kriminalistů šlo pravděpodobně o trestný čin, nepodařilo se ale najít konkrétního viníka.

Oheň vzplanul krátce loni 16. října v době konání veletrhu zubařské techniky Pragodent. Vyšetřovatel Ladislav Čadský v květnu novinářům řekl, že ke vzniku požáru přispěla souhra několika okolností. Vařič pravděpodobně nevědomky zapnuli řemeslníci, kteří večer po uzavření výstavy opravovali jeden ze stánků. Hostesky na něj navíc odkládaly ubrousky a papírové kelímky.

"Zjistili jsme, že mimo elektrických lednic byl napojen na noční proud i elektrický dvouvařič, který způsobil zapálení odložených věcí na plotýnkách a tím vznik požáru. Dva pracovníci, kteří tam opravovali schody, museli sejít do kuchyňky pro věci, pohybovali se tam ve tmě, museli zavadit o knoflíky zmíněného vařiče a uvést ho do činnosti, aniž by si to uvědomili," uvedl Čadský.

O požáru Průmyslového paláce si přečtěte také:
Policie: Průmyslový palác vzplál od elektrického vařiče, viník je neznámý
Hlavní město Praha chce samo obnovit vyhořelý Průmyslový palác
Pražští radní rozhodnou o rekonstrukci Průmyslového paláce
Osudy Průmyslového paláce v Praze 7
Požár Průmyslového paláce - 17.10.
Pro obnovu Průmyslového paláce bude rozhodující statický stav
Požár zničil levé křídlo Průmyslového paláce na pražském Výstavišti

Jakub Šídlo, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme