Zdravotní sestry ve fakultních nemocnicích se dočkají vyšších platů

Zdravotní sestry ve fakultních nemocnicích se podle ministerstva zdravotnictví dočkají zvýšení platů o patnáct procent. V těchto dnech jsou přeřazovány do vyšších platových tříd. Podle zástupců krajů ale zatím peníze, které slíbilo ministerstvo, nejsou potvrzené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař

Lékař | Zdroj: AFP

Pojišťovny mají pro všechny nemocnice, tedy i krajské a soukromé, připravenou více než jednu miliardu korun. Ta pokryje dvě třetiny nákladů a nemocnice třetinu doplní ze svých rozpočtů.

"Za tento měsíc by to měly mít sestry již na výplatních páscích. Jde o to, že v průměru se každé sestře zvedá plat o dva a půl tisíce. V současné době na to mají zdravotní pojišťovny vyčleněno 1,2 miliardy korun," řekl Radiožurnálu mluvčí resortu zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Podle něj pojišťovny s jednotlivými nemocnicemi jednají individuálně. V každé nemocnici proto může být situace v současné době trochu jiná.

Zdravotní pojišťovny pokryjí dvě třetiny z plánovaného navýšení. "Zhruba před měsícem zástupci krajů paní ministryni potvrdili, že peníze, které pojišťovny přidají, dají opravdu na platy sester. Nepoužijí je pro žádné jiné účely a zároveň zbývající třetinu doplní ze svých rozpočtů,"dodal Sršeň.

Kraje: zajistit peníze bude problém

Krajům se ale výsledky jednání nelíbí. Ani peníze, které slíbilo ministerstvo, zatím podle místopředsedy Asociace krajů Radko Martínka potvrzené nejsou.

"Zatím se to jeví tak, že pojišťovny nehodlají plnit slib paní ministryně. Ze statistiky, kterou jsme si udělali vyplývá, že pojišťovny buďto jednání vůbec nezačaly, nebo něco nabídly, ale je to diametrálně odlišné od slibů, které ministerstvo dalo," řekl Martínek.

Pro kraje může navíc být zajištění jedné třetiny peněz na platy sester problém. "V současné situaci to nebude jednoduché zařídit, protože peníze, co se týče příjmů, se nám krátí. Bude to velký problém," upozornil Martínek s tím, že ministerstvo by mělo svůj slib pokrýt finančně jako celek.

Přečtěte si také:
Kolem navýšení platů sester stále přetrvávají otazníky
Navýšení platů sester o 15 procent závisí na zřizovatelích nemocnic
Kvůli platům zdravotních sester se sejdou odbory s ministryní

Veronika Malá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme