Česká republika vyhostila dva ruské diplomaty za špionáž

České úřady vyhostily dva ruské agenty. Zprávu, se kterou přišla Mladá Fronta Dnes, de facto potvrdil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, když pro agenturu ITAR-TASS prohlásil, že považuje vyhoštění dvou diplomatů za další provokaci vůči Moskvě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | Foto: www.mid.ru/

Vojenské zpravodajství údajně získalo informace, že zástupce vojenského přidělence a ještě jeden diplomat zřejmě pracují pro ruské tajné služby. Přidělenec byl vyhoštěn. Další diplomat měl dostat doporučení, ať už se nevrací z dovolené. Důvodem mohlo být potvrzené podezření vojenského zpravodajství, že muži zřejmě pracovali pro ruské tajné služby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozpočtový deficit České republiky; atentát v Ingušsku; vládní pomoc po povodních a vypovězení dvou ruských diplomatů; pojišťovny přicházejí o stamiliony kvůli nedůslednému výběru zdravotního pojištění od cizinců; otázky kolem rekordu v běhu na sto metrů

Českou republiku teď pravděpodobně čeká odvetné vyhoštění pracovníků českého velvyslanectví v Rusku. "Kdyby totiž nedošlo k tomuto recipročnímu vyhoštění, tak by to mohlo být chápáno jako přiznání těch podezření, které vedly k vyhoštění těch diplomatů," vysvětlil Českému rozhlasu bývalý velvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský.

Bývalý náčelník vojenských zpravodajců Andor Šándor k tomu Radiožurnálu řekl: "Pokud se takto vyjádřil ruský ministr zahraničí, je tímto tato informace o vyhoštění potvrzena."

Podle něj jde o poměrně vážný diplomatický incident, pokud to přiznávají oficiálně nejvyšší ruská místa. Také podle Šándora je nutné očekávat, že Rusko provede odvetnou akci a že náš zastupitelský úřad v nejbližších dnech opustí nejméně dva vojáci.

Zda tento incident poškodí česko-ruské vztahy, závisí podle Šándora na tom, zda bude naše diplomacie v zákulisních jednáních tuto věc urovnat. "K dobrým vztahům to nepřispívá, na druhé straně byl-li vážný důvod k jejich vyhoštění, v situaci, kdy by zde prostřednictvím veřejného mínění ovlivňovali politická rozhodnutí země, nelze udělat nic jiného, než takové lidi vyhostit. Je potřeba velmi pečlivě další kroky promýšlet a nesnažit se situaci eskalovat," uvedl Šándor v pořadu Radiofórum.

Oba muži se podle jeho názoru nejspíše zajímali o výstavbu amerického radaru v Brdech. "Jeho výstavba se sice odložila, nicméně plány s jeho vybudováním stále počítají. Rusko se o to stále zajímá, navíc se snaží ovlivnit i veřejné mínění, které následně má vliv na politická rozhodnutí," míní Šándor, který zároveň nevyvrátil informaci, že až dvě třetiny lidí na ruských zastupitelských úřadech by mohly být ve službách ruské rozvědky.

Na stále stoupající aktivitu ruských špionů v České republice upozornila i poslední výroční zpráva BIS. Podle ní ruské tajné služby přestaly situaci jen sledovat a snaží se ji aktivně ovlivňovat. Například měly za úkol vyvolat odpor obyvatelstva proti vybudování amerického radaru v Brdech.

Přečtěte si také:

BIS: Ruské rozvědky chtějí v Česku vyvolat odpor k radaru
Rusko vypoví dva diplomaty NATO
Rusko vyhostilo slovenského diplomata

Alena Adámková, Ondřej Bouda, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme