Rusko vypovědělo dva české diplomaty v reakci na stejný krok Prahy

Rusko už odpovědělo na vyhoštění dvou svých diplomatů z České republiky. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na nejmenovaného oficiálního činitele. Podle něj ruská strana vyzvala dva zaměstnance české ambasády v Moskvě, aby opustili Rusko. Česká diplomacie se k informacím nechce vyjadřovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

"K informacím tohoto typu, ať už se staly, nebo nestaly, se Ministerstvo zahraničních věcí České republiky nebude vyjadřovat," řekl Českému rozhlasu mluvčí ministerstva Tomáš Řepka.

Agentura Interfax cituje ve své zprávě nejmenovaný oficiální zdroj, který označuje krok české strany za "nepřátelský" a dodává, že prohlášení dvou ruských diplomatů personami non grata nezůstalo bez odpovědi. Stejný zdroj se zároveň podle agentury podivil nad tím, že se informace v Praze dostala na veřejnost.

Zprávu o vypovězení zástupce vojenského přidělence při ruském velvyslanectví v Praze a dalšího diplomata uveřejnil včera s odvoláním na diplomatické zdroje internetový server iDnes. Podle něj údajně vojenské zpravodajství získalo informace, že oba ruští diplomaté zřejmě pracují pro ruské tajné služby.

Oficiálně však dosud informaci ani jedna ze stran nepotvrdila. Ministr obrany Martin Barták dnes k případu pouze uvedl, že české vojenské zpravodajství kvalitně plní své úkoly a hájí zájmy státu, jinak nechtěl stejně jako ministerstvo zahraničí celou věc komentovat.

Podle bývalého generálního konzula v Petrohradu Vladimíra Votápka je podobná zdrženlivost u zvláštních služeb tradiční. "Záleží na tom, co s diplomaty chtějí dělat. Když jsou vypovězeni takovouto neveřejnou cestou, tak potom mohou bez problému vycestovat někam jinam, zatímco kdyby se kolem toho strhl velký skandál, tak by to měli mnohem těžší," uvedl Votápek ve vysílání Radiožurnálu.

Agentura Reuters připomíná, že se do diplomatického střetu s Ruskem dostaly země, které plánují účast na výstavbě americkém radaru ve střední Evropě. Votápek ale takovou souvislost s nynějším případem nevidí. "Ruská federace vyvíjí rozvědné aktivity nepochybně ve všech zemích Severoatlantické aliance a Evropské unie, každou chvíli si vypovídají diplomaty například s Velkou Británií, takže se nedomnívám, že jde o krok, který by měl významně poškodit naše vzájemné vztahy," podotkl Votápek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s bývalým generálním konzulem v Petrohradu Vladimírem Votápkem v Radiofóru

Přečtěte si také:
Česká republika vyhostila dva ruské diplomaty za špionáž
BIS: Ruské rozvědky chtějí v Česku vyvolat odpor k radaru
Rusko vypoví dva diplomaty NATO
Rusko vyhostilo slovenského diplomata

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme