Personální změny jsou podle premiéra záležitostí ministryně

Premiér Jan Fischer ujistil ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou, že personální změny na jejím úřadě jsou plně v její kompetenci. Ministryně o urovnání konfliktu ohledně personální obměny na ministerstvu informovala po vyžádaném dvoustranném setkání s předsedou vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová | Zdroj: ČTK

O schůzku s Janem Fischerem požádala Daniela Kovářová v reakci na dopis od něj z konce července. Vyčítal jí personální změny na ministerstvu s tím, že úřednický kabinet má omezený mandát.

Nyní ministryně oznámila: "Pan premiér konstatoval, že personální změny jsou plně v mé kompetenci. Přijala jsem toto jeho vysvětlení s potěšením s ohledem na to, že medializovány jsou skoro všechny záležitosti, které se týkají justice."

Ministryně spravedlnosti překlenovací vlády ještě dodala, že nezná důvody, které vedly premiéra ke změně jeho názoru na personální změny na jejím ministerstvu.

Jak známo, Kovářová v červenci odvolala z funkce svého náměstka pro legislativu Františka Korbela a o několik dní později také vrchní ředitelku legislativně-právní podsekce Danu Prudíkovou. Kritiku vzbudilo i rozhodnutí Kovářové o návratu krajského státního zástupce Jiřího Křivance do funkce.

Už samo jmenování ministryně se neobešlo bez zádrhelů. Advokátku Danielu Kovářovou (44), ředitelku Justiční akademie v Kroměříži, opakovaně do vlády poslala Občanská demokratická strana, přestože ji Fischer jednou odmítl.

Premiér nech rušit pobočky státního zastupitelství, ministryně ano

Premiér Fischer podle ministryně Kovářové současně trvá na výhradách k možnému rušení brněnské a ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Kovářová proto ujistila, že je připravená mluvit o všech organizačních, finančních i jiných záležitostech, které povedou ke konečnému rozhodnutí. Zatím ale pro zachování poboček podle ní moc důvodů není.

"V současné době převažují argumenty pro zrušení poboček. Měla bych rozhodnout v řádu dvou týdnů, aby se celá soustava státního zastupitelství mohla připravit na kroky, které souvisejí s nutností přestěhovat pobočku do nových prostor. Jak v případě, že se rozhodnu pobočky zrušit, tak v případě, že se rozhodnu je nezrušit. Tedy aby zaměstnanci byli připraveni na jeden či druhý krok."

Přečtěte si také:
Rádio Česko: Ministryni spravedlnosti překvapuje premiérova kritika
Kvůli krizi se nedostává peněz na rozšíření Nejvyššího soudu
Brněnská a ostravská pobočka Vrchního státního zastupitelství Olomouc se má zrušit
Ministryně spravedlnosti Kovářová: Česku hrozí kolaps vězeňství
Nová vláda je kompletní, na financích přece jen Janota

Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme