Hejtmany jednání sněmovny o zdravotnictví zklamalo

Hejtmani nevylučují, že některé zadlužené nemocnice bude nutné zavřít. Shodli se na tom poté, co vyslechli jednání sněmovny o finanční krizi ve zdravotnictví. Hejtmani řadu měsíců vládě vyčítají, že na kraje v lednu převedla nemocnice s šestimiliardovým dluhem. Sněmovna po celodenní diskusi nakonec přijala usnesení, podle něhož má kabinet nejpozději do příští schůze připravit návrh, jak celý resort stabilizovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Součková

M. Součková | Foto: Michal Krumphanzl

Krajští hejtmani odcházeli z jednání sněmovny zklamáni - nedozvěděli se nic nového. Nespokojen je i František Dohnal, lidovecký hejtman kraje Vysočina, kde je momentálně situace kvůli protestům lékařů v nemocnicích asi nejhorší.

"Pokud není jasně řečeno, jakým způsobem budou zaplaceny dluhy, je nutné vyhlásit úpadek některých nemocnic, tak v tom smyslu mě průběh jednání sněmovny nijak neuspokojil."

Hejtmani dnes vládě vyčetli, že krajům předala zadlužené nemocnice a k dluhům se teď nehlásí. Mnohaměsíční vyjednávání s ministerstvem zdravotnictví podle nich nikam nevedlo. Šéfové krajů chtějí, aby vláda zaplatila dluhy státu. Kabinet ale plošné oddlužení odmítá.

"Jestli statutární orgán té organizace bude objednávat další zboží - léky a materiál - a ví, že nemá na zaplacení, dopouští se trestného činu. Co mám říct manažerům těch nemocničních zařízeních?" ptá se Dohnal.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková ve sněmovně zopakovala, že počet nemocnic se bude muset zřejmě snížit a řada z nich změnit na doléčovací ústavy a léčebny pro starší populaci. Odmítla také výtky, že vláda se situací nezabývá. "Při každé příležitosti, při každém zákonu se probírá tato situace - a není pravda, že by se vláda touto otázkou nezabývala," zdůraznila Součková.

Vláda podle ní pomůže zdravotnictví i finančně. Miliardové částky půjdou zejména Všeobecné zdravotní pojišťovně. Připomněla, že za 14 let se nepodařilo prosadit celkovou koncepci ohledně nemocnic, a všechny politické strany požádala o spolupráci.

Ministryně zdravotnictví také řekla, že systémové řešení problémů má už téměř celé připravené. "Další věcí je i úterní koaliční jednání, které zcela jasně bude směřovat k tomu, jak rychle zastabilizovat do konce roku, v příštím roce a do roku 2006, abychom už opakovaně nelili peníze do černých děr."

Výzvy k odstoupení z funkce Marie Součková odmítá a o jejím odvolání neuvažuje ani premiér Vladimír Špidla. Jak řekl Radiožurnálu, část zdravotnické veřejnosti šéfku svého resortu podporuje.

Zástupci koalice a opozice se ve sněmovně od rána obviňovali z toho, kdo za současné problémy může. Místopředseda vlády Stanislav Gross sice připustil, že ČSSD nenašla sílu předložit jednoznačnou reformu zdravotnictví a nedokázala špatně nastavený systém změnit, zároveň ale zaútočil na ODS, která byla hlavní politickou silou po roce 1990.

"A já si ještě pamatuju, jak na jejich plakátech bylo heslo: Zdravotnictví vyléčí konkurence. Tento přístup se samozřejmě promítl do systému, který tehdy byl prosazen, a ten systém prostě dobrý nebyl a vytvořil předpoklady pro to, kde se dneska nacházíme," řekl Gross.

Přehazování odpovědnosti za současnou krizi ve zdravotnictví ale občanští demokraté odmítají. Podle místopředsedy ODS Petra Nečase by se měla ze současného vyhrocení problémů zodpovídat dnešní koaliční vláda včetně ČSSD.

"Vy jste spustili nepřipravenou reformu veřejné správy, vy jste neprozřetelně a populisticky navýšili platy ve zdravotnictví. Vy jste přijali pro zdravotnictví nesmyslný zákoník práce, vy jste schválili nesmyslný převod nemocnic na kraje, kdy mají šest miliard dluhů. Vy jste stanovili nesmyslný systém rozhodovacích řízení - je to vaše zodpovědnost, jsou to vaše chyby a neste za ně důsledky!"

Milan Kopp, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme