Arabské jaro a ohrožení křesťané

22. říjen 2011

Režimy arabských zemí padají, ale co přijde po nich? Pro nás to může znít jako teoretická otázka. Pro náboženské menšiny, které v daných zemích žijí, je to ale věc života a smrti. A k nim tradičně patří (prakticky všude) menšina křesťanská.

Arabské jaro a sílící islamismus výrazně zhoršuje situaci místních křesťanů. Koptská komunita v Egyptě je terčem neustálých útoků muslimů a poslední střet si vyžádal 40 obětí. Podobné pronásledování začíná v Libyi. V Íránu jsou křesťané ohroženi na životě už od islámské revoluce v roce 1979, zatímco za šáha mohli svou víru vyznávat svobodně.

I bez arabského jara trpí palestinští křesťané. Za vlády palestinské samosprávy klesl poměr křesťanů v Betlémě z 80% obyvatel na sotva 20%. Terčem neustálých útoků je i komunita v pásmu Gazy, kde vládne teroristický Hamas, a dnes tam zbývá sotva 3.000 věřících.

Křesťané v Sýrii jsou nuceni podporovat režim prezidenta Bašara Asada, protože jeho pád podle nich skončí občanskou a sektářskou válkou a nastolením islámského režimu. Už nyní raději ze země utíkají. Před 60 lety tvořili polovinu obyvatel a dnes jsou jich jen 4%.

V Libanonu bylo po druhé světové válce křesťanství většinovým náboženstvím a dnes je křesťanů necelá třetina. V Turecku jejich počet klesl ze dvou milionů na méně než 100.000 a v Jordánsku představují jen 2% obyvatel. V Saúdské Arábii nesmějí vůbec vyznávat svou víru a jsou vystaveni mučení a šikaně náboženské policie. V Pákistánu jsou systematicky likvidováni islamisty podporovanými státem a na denním pořádku je vypalování kostelů, nucené konverze, znásilňování, vraždy, únosy a soudní persekuce.

Do Afghánistánu investovaly Spojené státy v posledních deseti letech 440 miliard dolarů, ale v zemi už není jediný kostel ani křesťanská škola a poslední křesťané se bojí svou víru veřejně přiznat. V Súdánu zase úřady křesťanům hrozí zbouráním posledních kostelů, jestli se v nich nepřestanou konat bohoslužby.

Křesťané ve všech muslimských zemích se obávají, že je potká stejný osud jako jejich souvěrce v Iráku po pádu Saddáma Husajna. Před deseti lety tam žilo 800.000 křesťanů a dnes je jich 150.000.

autor: gzb
Spustit audio