Čeští politici: Kolaps bruselského summitu není tragédií

Krach bruselských jednání o ústavní smlouvě Evropské unie nepovažují čeští politici za tragédii. Podle prezidenta Václava Klause byl ale pokus prosadit evropskou ústavu radikálním krokem k vytvoření evropského superstátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

summit EU

summit EU | Zdroj: ČTK

Z průběhu a výsledku bruselského jednání se podle něj dá usuzovat, že přibývá těch, kteří si toto nebezpečí začínají uvědomovat. Bruselská nedohoda je nicméně spíše nedohodou části evropské politické elity, které šlo při prosazování jednotlivostí více o osobní prestiž než o budoucnost evropského kontinentu, uvádí se ve stanovisku prezidenta.

Premiér Špidla řekl Radiožurnálu, že je zklamaný a není rád, že to v Bruselu takhle dopadlo. Nemusí to ale podle něj znamenat konec celého projektu ústavy. "Zřejmě je to tedy jasně etapová porážka a ten výsledek je, že se pokračuje za irského předsednictví. Takže předpokládám, že za irského nebo nějakého dalšího předsednictví se práce dotáhnou."

Senátor a předseda ODS Mirek Topolánek připomíná, že na rozpory už dříve upozornil jeho stranický kolega Jan Zahradil. "Já z toho žádnou radost nemám, jenom se potvrzuje to, co jsme říkali, protože návrh té ústavy nevyhovuje téměř nikomu a tady se ukazuje špatná práce Konventu a já jsem rád, že Jan Zahradil ten závěrečný protokol nepodepsal, protože tím odhadl velmi správně, jaký bude další vývoj."

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek se domnívá, že "jedna nepříliš úspěšná konference" určitě neznamená krach evropské integrace. Je optimistou ohledně dalšího vývoje. Stejně tak předseda vládních unionistů a vicepremiér Petr Mareš: "Určitě to je nepříjemné, ale Evropská unie už prošla řadou takových složitých momentů."

Jednání v Bruselu ztroskotalo proto, že se Francie a Německo se Španělskem a Polskem neshodly na způsobu, jak by se mělo při rozhodování dosahovat kvalifikované většiny. Více se dočtete ZDE.

Milan Kopp, Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme