Místo továren vyrostou komplexy pro turisty

21. červen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Z pobřeží u Omiše zmizela stará cementárna. Blíží se konec také fabriky v obci Dugi Rat. Chorvatsko už pátý den sužuje horko. Zdravotníci mají dvojnásobek výjezdů k pacientům. Letní diskotéky zahájily opravdové léto v Dalmácii.

Jen prázdné vybetonované plochy zbyly po starých zchátralých budovách cementárny "Renko Šperař" u města Omiš. Zdejší riviéra patří k nejhezčím v Dalmácii a pláže s malými oblázky vyhledávají každoročně tisíce Čechů. Místo staré fabriky vyroste do tří let rekreační středisko s bazény, sportovišti a jachtařským přístavem. Ubytovací kapacita omišské riviéry se zvýší o 1500 lůžek. Na svůj konec stále čeká druhý 'kostlivec' pobřeží. Stará továrny na karbidy v obci Dugi Rat leží severozápadně od Omiše. Až z desátého tendru vyšel kupec, který v místě postaví luxusní hotelové středisko.

Teploty v Chorvatsku nadále stoupají, na sluníčku místy dosahují 45 stupňů. Zdravotnická záchranná služba má dvojnásobný počet výjezdů k pacientům. Problémy mají hlavně starší lidé a kardiaci. Lékaři varují, hlavně chronicky nemocné, aby se vyvarovali psychicky i fyzicky namáhavé práce. Důležité je dodržovat pitný režim, konzumovat málokalorickou stravu - nejlépe rozloženou do pěti dávek - a pokud je to možné, co nejvíce času trávit v místnostech s klimatizací.

Opravdové léto začalo. Oblíbená destinace tisíců českých turistů Baška Voda hlásí začátek diskoték. A nejen to! Pokud se vydáte na výlet právě do této oblasti, určitě zavítejte do zrekonstruovaného archeologického muzea. Nebo navštivte festival 'Kulturní léto'. Začíná příští týden a je to nepřetržitá smršť koncertů a jiných kulturních pořadů.

Kursy a ceny

Pokud potřebujete vyměnit peníze, udělejte to co nejdřív. Podle aktuálního kurzu "Hrvatske narodne banky" za 100 českých korun dostanete 25,35 kuna a za 100 slovenských korun 18,82 kuna.

V síti čerpacích stanic INA zaplatíte za litr benzínu Euro Super95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,17 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o 40 lipa.

Počasí

Na Jadranu čekáme slunečno a horko. Vítr slabý jižní a jihozápadní. Teploty 32 až 34 stupňů Celsia. Teplota moře je 23 stupňů.

Pro jachtaře je vydáno upozornění na malou viditelnost v možných mlhách - kolem jednoho kilometru. Předpověď uvádí na zítřejší dopoledne slabý vítr - na severním Jadranu slabý jugo a jihozápadní vítr. Moře bude mírné a málo zvlněné. Může se tvořit mlha. Teplota vzduchu bude nad mořem stabilní.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu