ČSA nebudou prodávat svůj majetek před privatizací

Dokud neskončí privatizace Českých aerolinií, nebude se prodávat žádný majetek aerolinek, řekl předseda dozorčí rady Ivan Kočárník. Dozorčí rada po mimořádném jednání za přítomností ministrů financí a dopravy zároveň dala managementu ČSA předběžný souhlas k jednání o budoucím prodeji šesti letadel. Vzala také na vědomí propuštění 860 zaměstnanců. České aerolinie teď zaměstnávají 4600 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha - letadlo ČSA. Ilustrační foto

Letiště Praha - letadlo ČSA. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Ministr financí Eduard Janota ke své účasti na jednání dozorčí rady ČSA upozornil v Radiofóru Českého rozhlasu 1, že tam byl, protože má v naší republice na starosti privatizaci. A druhým důvodem bylo, aby managementu ČSA potvrdil, že nelze konat žádná nenávratná opatření do doby, než se budou aerolinie privatizovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota v Radiofóru Českého rozhlasu 1 o privatizaci a finančním stavu Českých aerolinií

Předseda dozorčí rady aerolinek Ivan Kočárník je přesvědčený, že plán společnosti pomůže: "Odhadujeme, že ke konci roku budou ČSA ve ztrátě kolem dvou miliard. S tím se musí něco dělat. To znamená proškrtání některých letů a zrušení dvou destinací - New Yorku a Manchesteru. Dále zeštíhlení flotily letadel a snížení personálních nákladů - to jsou hlavní restrukturalizační opatření."

Proti managementu Českých aerolinií vystupují další odborové organizace této letecké společnosti. Zastupují dohromady už dvě třetiny zaměstnanců. Hlásí se k otevřenému dopisu odborové organizace pilotů premiérovi, ve kterém ho upozorňují na kritickou situaci v ČSA. Firma se za první pololetí v důsledku ekonomické krize propadla do téměř dvoumiliardové ztráty.

Odboráři plánované kroky managementu ČSA před chytanou privatizací považují za chybu, která může podle nich vést až k zániku letecké společnosti.

"Situace nazrála k tomu, aby došlo k nějakým změnám v managementu. Ukazuje, že současný management zřejmě neví, jak v této situaci pokračovat tak, aby firma mohla dál fungovat," řekl Petr Voldán, prezident odborového úseku leteckých techniků a inženýrů, kteří se spolu s dalšími třemi odborovými organizacemi přidali k dosud nejradikálnějším pilotům.

Plánovaná opatření piloti Českých aerolinií považují v podstatě za řízenou likvidaci firmy. Nepřímo proto požádali premiéra Jana Fischera o odvolání prezidenta ČSA Radomíra Lašáka.

"ČSA za poslední roky přišly o 92 procent své účetní hodnoty. Nechceme, aby tento trend pokračoval, protože v tomto okamžiku management plánuje prodávat letadla, rozprodávat další majetek, omezovat provoz, hromadně propouštět. A to si myslím, že v období, kdy zažíváme mírný nárůst cestujících, není adekvátní," řekl Radiožurnálu prezident Českého sdružení dopravních pilotů Filip Gaspar.

Jediný zájemce o ČSA očekává ztrátu aerolinek až tři miliardy

Ministr dopravy Gustáv Slamečka a ministr financí Eduard Janota se minulý týden dohodli, že privatizace Českých aerolinií bude pokračovat a jejich současný ředitel Radomír Lašák zatím zůstává ve funkci. Alespoň než prodej státního podílu v ČSA skončí.

"Lašák to má zcela jisté do října, a pokud by nový vlastník, který by vzešel z privatizace, ho nechtěl dál, tak by pochopitelně skončil," uvedl ministr financí Janota.

Privatizaci aerolinek zkomplikovala francouzská Air France - KLM, která ze soutěže odstoupila. Jediným zájemcem o koupi devadesátiprocentního podílu státu tak zůstává konsorcium společnosti Unimex a Travel Service.

Po zjištění Mladé fronty Dnes, že ztráta za letošního půl roku dosáhla 1,83 miliardy korun, přichází další drtivá zpráva. Majoritní vlastník Unimexu Jiří Šimáně dnes Českému rozhlasu řekl, že za celý rok očekává ztrátu ČSA ve výši až tří miliard korun bez prodeje majetku. Vlastní kapitál aerolinií činil ke konci června podle zjištění Českého rozhlasu víc než minus jednu a půl miliardy.

Podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského negativní výsledky hospodaření ČSA rozhodnutí zájemce o privatizaci příliš neovlivní. "Samotné zveřejnění ztráty pro jednoho zbývajícího zájemce není velkým překvapením, protože tento zájemce má přístup k účetním číslům firmy a je obeznámen dobře s leteckou společností a její situací. Takže přímá souvislost mezi touto ztrátou a rozhodnutím případného uchazeče tady není a je to spíš obraz toho, že situace v celém sektoru letecké dopravy je špatná," uvedl Moravanský ve vysílání Rádia Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s analytikem společnosti Cyrrus Ondřejem Moravanským pro Rádio Česko

K tématu si můžete dále přečíst:
Ztráta Českých aerolinií se dál prohlubuje
Piloti ČSA píší premiérovi. Stěžují si na postup managementu
Aerolinie Air France - KLM se stáhly ze soutěže o ČSA
Vedení ČSA bude s odbory projednávat možné propouštění
České aerolinie má opustit až 860 lidí ČSA ubývají cestující, aerolinky budou propouštět
ČSA se v prvním čtvrtletí propadly do ztráty 1,3 miliardy korun
Vláda z privatizace Českých aerolinií vyřadila Aeroflot a Odien
Zájem o koupi Českých aerolinií mají čtyři investoři

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka, Miroslav Motejlek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme