Fischer: Vláda chce snížit schodek rozpočtu i změnami zákonů

Vláda ještě do říjnových voleb předloží sněmovně balíček návrhů legislativních změn. Mají snížit schodek státního rozpočtu, který by měl být příští rok maximálně 230 miliard korun, ideálně pak 165 miliard. Shodli se na tom na jednání vlády ministři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání vlády ČR

Jednání vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

Ministři financí, zdravotnictví a práce připraví konkrétní změny a předloží je na jednání vlády 9. září. Mezi návrhy je i zvýšení sazeb DPH.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stalo se dnes: Pavel Mertlík k rozpočtovému deficitu

"Mohu říct naprosto zodpovědně, že uvažujeme s navýšením spodní sazby DPH o dvě procenta a s navýšením horní sazby o jedno procento," potvrdil ministr financí Eduard Janota.

9. září bude taky pokračovat jednání o takzvaných dodatečných požadavcích jednotlivých rezortů. "Po úvaze jednotlivých ministrů se zredukovaly z 80 na zhruba 12 miliard korun. Vláda jednání přerušila a dohodli jsme se, že ministr financí na příští vládu - 9. září - přijde s návrhem, jak tyto požadavky vypořádat," uvedl premiér Jan Fischer.

Ministr financí ale upozornil, že ani 12 miliard "nadpožadavků" jednotlivých rezortů není konečné číslo škrtů. "Pokud se podaří některé z požadavků prosadit, bude na úkor jiných úspor," uvedl Janota. Zmínil se také, že pro příští rok zřejmě nebudou důvody k valorizaci důchodů. A připustil i opatření vedoucí k propouštění na ministerstvech.

Premiér Jan Fischer zdůvodnil kroky svého týmu dramatickou rozpočtovou situací. "Chceme přijít s balíčkem legislativních změn, nabídnout jej ještě této sněmovně k projednání, samozřejmě za mimořádných okolností, a požádat sněmovnu o schválení tohoto balíčku. Pokud si návrh neosvojí, navrhneme rozpočet k 30. 9. s výší schodku 230 miliard korun," vysvětlil Fischer.

Mertlík: Snižování daňové zátěže bylo chybou

Podle ekonoma Pavla Mertlíka by zvýšení daní mělo být jedním z řešení, které pomůže vyléčit české veřejné finance. Chybou naopak podle něj bylo snižování daňové zátěže v minulých letech.

"To snížení bylo asi o dva procentní body, což jsou ty peníze, které nám nyní chybí ve veřejných rozpočtech. My se neobejdeme bez trvalého zvýšení celkové daňové zátěže, asi tak o ta dvě procenta, a je otázkou pro vládu, jaké typy daní bude zvyšovat," uvedl Mertlík v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes.

Mertlík je také přesvědčený, že česká ekonomika by přežila i těch 230 miliard. "Ale zvýšilo by to naše zadlužení. Naopak kdyby se podařilo ten schodek rozumnými opatřeními snížit na nějakých 150 miliard, určitě by to zvýšilo prestiž České republiky, jako země, která má opatrně řízené veřejné rozpočty," domnívá se Mertlík.

Přečtěte si také:
Vláda bude pokračovat v jednání o státním rozpočtu
Neformální setkání vlády skončilo. O rozpočtu se bude jednat dál
Vláda na neformální schůzce hledá úspory v rozpočtu
Ministr Janota předloží v neděli vládě dvě varianty rozpočtu
Schodek státního rozpočtu chtějí politici řešit až po volbách
Ministr financí navrhl politikům snížení schodku rozpočtu
Ministr financí Janota navrhne zvýšit daň z přidané hodnoty

Katarína Brezovská, Nikola Bojčev, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme