Praha a Moskva se dohodly na splácení druhé části ruského dluhu

Česko se s Moskvou definitivně dohodlo na zaplacení druhé části ruského dluhu. Ta se od dob socialismu vyšplhala na zhruba 700 milionů dolarů, přibližně 19 miliard korun. Díl z ní už byl splacen. Státní kasa tak získá přes čtyři miliardy korun, Moskva v rámci splátek dodá navíc například armádní techniku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, dolary

peníze, dolary | Foto: www.archiweb.cz

Dodatek mezivládní dohody, který vypořádání dluhu stvrzuje, podepsal náměstek ministra financí Ladislav Zelinka. Mluvčí ministerstva Marek Zeman k tomu říká: "Ruský dluh bude uhrazen do konce roku 2006. Pro tento rok to znamená, že státní rozpočet tak získá zhruba 2 miliardy a příští rok další 2,25 miliardy korun."

Největší část dluhu, zhruba v hodnotě 4 miliardy korun, odkoupí firma Falkon Capital. Společnost se podílela na první fázi deblokace, kdy v roce 2001 do státní pokladny přivedla 20 miliard korun. Splátka zbylé části dluhu by měla být pro stát mnohem výhodnější. Šéf Falkon Capital Jozef Čimbora však zatím nechce uvádět podrobnosti s ohledem na dohodu s ministerstvem financí.

"My se k této otázce vyjádříme oficiálně příští týden. Je nám známo, že mezi českou a ruskou vládou byla podepsána smlouva o řešení zbytku dluhu dodávkami palivových článků do atomových elektráren, speciální techniky a reexportem elektrické energie," připomněl Čimbora.

Milan Kopp, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme