Pro prodej Českého Telecomu zvolila vláda kompromis

Vláda pro prodej 51 procent akcií v Českém Telecomu zvolila kompromisní řešení. Zahájí přípravy prodeje akcií firmy na kapitálových trzích, zároveň poskytne prostor strategickým investorům, aby předložili své nabídky za státní podíl. V případě nízkých nabídek prodá stát akcie v odhadované hodnotě 50 až 60 miliard korun na trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jednání vlády

jednání vlády | Foto: Michal Krumphanzl

Ministři se rozhodovali mezi třemi variantami. První je čistý prodej 51procentního podílu státu v Českém Telecomu přes kapitálový trh, druhou variantou je výběrové řízení a výběr strategického partnera a třetí varianta je kompromis obou předchozích. Právě k té třetí variantě se ministři přiklonili.

"Ta varianta znamená poměrně velký tlak na potenciální uchazeče, aby se toto výběrové řízení neúměrným způsobem neprotahovalo, a součástí tohoto tlaku na možné potenciální uchazeče z řad strategických partnerů je i ona možnost, kterou vláda v tuto chvíli nevyloučila, že na konci března roku 2005 může rozhodnout o prodeji přes kapitálový trh," řekl ministr financí Bohuslava Sobotky.

Odborníci považují vládou zvolený způsob prodeje tuzemské telekomunikační firmy za špatný. Podle hlavního ekonoma Makléřské společnosti Atlantik Finanční trhy Jana Schiessera vláda tím jen odložila okamžik, kdy bude muset definitivně rozhodnout. Nic dobrého jí to - stejně jako státu - nepřinese. Může tak jedině prodělat. "Přímý prodej v tak krátkém časovém horizontu během 4 měsíců bude znamenat velký tlak na cenu. Vláda nedostane adekvátně vysoké nabídky a kromě toho je již nyní zřejmé, že o Telecom nemají zájem žádní strategičtí investoři s výjimkou Swisscomu a zájem přichází jen od finančních investorů, kteří nabídnou nízkou cenu."

Akcie firmy teď budou na kapitálových trzích stagnovat na ceně kolem 350 korun, předvídá Schiesser. "Je jistá skupina investorů, která bude hodnotit rozhodnutí vlády příznivě, protože budou očekávat vysokou nabídku, která podle mého názoru ovšem nepřijde. Na druhou stranu investoři, kteří by uvítali prodej přes kapitálové trhy, budou v této chvíli vyčkávat."

Podle místopředsedy hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, občanského demokrata Oldřicha Vojíře, vláda vybrala to nejméně vhodné řešení. "Vláda by měla mít jasno, že hledá strategického partnera a pak se postupuje jedním směrem, anebo chce získat jen maximum finančních prostředků a pak hledá buď finančního partnera nebo dá akcie na burzu. Tato cesta je nejhorší, jakou mohla vláda zvolit."

Koruna teď může mírně oslabit, protože v minulých dnech posilovala právě pod vlivem očekávání prodeje Telecomu přes kapitálový trh.

Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme