Ekonomické informace 4. 4. 2005

Zájemci o privatizovanou hutní společnost Vítkovice dnes mohou zahájit její hloubkovou kontrolu. Čeští pěstitelé zeleniny mají stále větší problémy s odbytem. Míra nezaměstnanosti v zemích eurozóny činila v únoru 8,9 procenta, vzrostla tak jen o jednu desetinu procentního bodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Český Telecom by se měl prodat co nejrychleji. Myslí si to alespoň ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek i předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Naopak předseda komunistů Miroslav Grebeníček míní, že vláda by o transakci neměla rozhodovat již příští týden. Vláda by měla o odstátnění Telecomu zřejmě jednat ve středu. Za státní 51procentní podíl nejvíce nabídla španělská Telefónica, a to téměř 83 miliard korun.

Zájemci o privatizovanou hutní společnost Vítkovice dnes mohou zahájit její hloubkovou kontrolu. Mají na to přibližně dva měsíce. Poté musí podat závazné nabídky. O vítězi tendru bude rozhodovat mezirezortní komise, která vládě doporučí nejlepšího zájemce. Podle Evy Kijonkové, mluvčí agentury Osinek, která Vítkovický podnik vlastní, na definitivní vstup nového majitele si budeme muset ještě počkat.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Kijonková: Privatizace Vítkovic

Čeští zemědělci, kteří pěstují zeleninu, mají stále větší problémy s odbytem. Ty začaly hned po vstupu naší země do Evropské unie, kdy se na našem trhu objevila levná zelenina ze zahraničí. Jedním z důvodů je velká nadúroda v celé Evropě a druhým pak levné dovozy. Například polské zemědělce stát výrazně podporuje, nemusí totiž platit sociální pojištění a jsou v některých případech daňově zvýhodňováni. Díky tomu dodávají na náš trh za velmi nízké ceny. Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana jsou problémy i s velkými obchodními řetězci.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Zeman: Problémy pěstitelů zeleniny

Míra nezaměstnanosti v zemích eurozóny činila v únoru 8,9 procenta, vzrostla tak jen o jednu desetinu procentního bodu. Mezi země s nejnižší nezaměstnaností patří tradičně Irsko a Lucembursko, naopak nejvyšší je v Německu nebo Španělsku. Podle ekonoma České spořitelny Petra Zahradníka je to výsledek velmi příznivý, hlavně v kontextu několika posledních let.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zahradník: Nezaměstnanost v eurozóně

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme