Odboráři ve Škodě Auto vyjednali růst platů o sedm procent

Hrozba stávky v mladoboleslavské Škodě Auto je zažehnána. Odboráři se dohodli s vedením firmy na výši mezd. Od června by se mzdové tarify zaměstnanců měly zvýšit ve všech platových třídách o sedm procent. Novou kolektivní smlouvu obě strany podepíší ve středu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demostrace ve Škodě Auto

demostrace ve Škodě Auto | Foto: Radek Petrášek

Výsledek jednání odborářů s vedením firmy dnes schválila podniková rada odborů. Podle mluvčího odborů Jaromíra Cvrčka rada současně konstatovala, že odborový vyjednávací tým těmito výsledky splnil svůj mandát.

Nová mzdová dohoda by měla platit od 1. dubna do 31. března 2007. "Ke zvýšení tarifů dojde ve všech třídách o sedm procent, a to od 1. 6. 2005. Pro definitivním podpisu kolektivní smlouvy bude zrušena stávková pohotovost a ukončena činnost stávkového výboru," uvedl Cvrček.

Dohodou byla zažehnána hrozba celodenní stávky. Na začátku jednání odbory požadovaly desetiprocentní růst mzdových tarifů, firma nabízela zpočátku nárůst v mezích předpokládané inflace, tedy asi pod tři procenta.

Kolektivní vyjednávání byla ve Škodě Auto obtížná každý rok, ale nakonec se obě strany dokázaly pokaždé dohodnout dříve, než vypršela stará kolektivní smlouva. Letos poprvé se to nestihlo a odbory na podporu svých požadavků uspořádaly minulou středu výstražnou hodinovou stávku v každé ze tří směn ve všech třech závodech firmy.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme