EU zatím nezasáhne proti přílivu čínského textilu

Brusel zatím nechce zavádět ochranná opatření proti invazi čínského textilu. Ostré konkurenci levného asijského oblečení čelí evropské podniky od začátku ledna, kdy díky členství Číny ve Světové obchodní organizaci padly kvóty na dovoz tamního textilu. Mnohé firmy si stěžují a apelují na Evropskou komisi, aby zasáhla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peter Mandelson

Peter Mandelson | Zdroj: ČTK

Unie se může teoreticky bránit - vyspělé země si to ošetřily v dohodě o vstupu Číny do Světové obchodní organizace v roce 2001. Vyhradily si možnost zavést bariéry, pokud se razantně zvýší import oblečení a ohrozí to životaschopnost evropských firem. Je tedy možné omezit růst čínského dovozu kvótami. V tuto chvíli to ale komise ještě dělat nehodlá. Dnes nicméně přijala detailní pravidla, kde se definuje, za jaké situace by to učinila. Jak říká komisař pro obchod Peter Mandelson, k restrikcím není možné sáhnout lehkomyslně či automaticky.

"Máme data jenom za dva měsíce. Takže zatím je moc brzy na to, abychom posoudili, jak se změnily obchodní toky a k jakému narušení trhu by mohlo v budoucnosti dojít. Na to potřebujeme další údaje. Pak je musíme vyhodnotit. Teď máme každopádně pravidla. A ta nám později poslouží k tomu, abychom se rozhodli, jak budeme postupovat a jestli sáhneme případně k nějaké akci."

Komisař má za to, že je nutné vyvážit zájem otevřít obchod a snahu ochránit evropské výrobce. Unie je podle diplomatů v celé věci rozdělená na dva početně zhruba stejně silné tábory. Příklon k protekcionismu se nelíbí tradičním zastáncům volného obchodu, jako jsou Velká Británie či Švédsko. Na druhé straně například Itálie a Francie nejvíc tlačí na to, aby Brusel evropským výrobcům pomohl.

Svetry, kalhoty, dámské prádlo...

Mandelson také vyzval členské státy, aby dodávaly aktivně potřebná čísla. Některé v tom totiž podle něj zaostávají. EURATEX (oborový svaz zastupující evropský textilní průmysl) argumentuje následujícími údaji: celkově stoupnul dovoz čínského oblečení do Evropské unie v lednu oproti loňskému lednu o víc než 46%. Nejcitelnější je to u kalhot, svetrů a dámského prádla. Ceny svetrů v Evropě nová situace podle EURATEXU srazila o 36%.

V ohrožení se cítí být i české firmy

Podle některých prognóz by u nás mohlo přijít v důsledku levnější asijské konkurence o práci až 40 tisíc lidí. Kde mohou být dopady nejtěžší, Radiožurnálu řekla Miloslava Janská, místopředsedkyně Odborového svazu pracovníků textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Čech a Moravy.

"Předpokládáme, že větší problémy budou v podnicích, které mají jednoduchou výrobu, konkrétně jednoduché bílé tkané zboží, třeba jednoduchá prostěradlovina. A menší problémy nebo téměř žádné budou v podnicích se speciální výrobou. Čína zatím sem vrhá hlavně velké množství právě té jednoduché práce, na kterou může použít i ty lidi, kteří jsou nekvalifikovaní. Tu speciální výrobu ona musí nejdřív tady okoukat a naučit se ji."

Bez ohledu na postup Bruselu na novou situaci reaguje i ředitel písecké firmy Jitex Stanislav Moravec. A to hlavně sázkou na kvalitu - tedy oblečením, které se nedá dovážet v kontejnerech po tisícovkách.

"Snažíme se posilovat podíl zboží značkového, které samozřejmě je v úplně jiné cenové úrovni a kterého se ta přímá konkurence v zásadě nedotýká."

Pavla Kvapilová, Denisa Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme