Spory o vybudování skladu paliva v Temelíně vrcholí

Spory o výstavbu meziskladu vyhořelého jaderného paliva v areálu temelínské elektrárny vrcholí. Odpoledne se v Českých Budějovicích koná veřejné projednávání této stavby. Záměr postavit sklad přímo v elektrárně se nelíbí některým obyvatelům obce ani zástupcům nevládních organizací z Česka, Rakouska a Bavorska. Ti chystají v Českých Budějovicích protestní happening.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Jan Rosenauer

S vybudováním jaderného meziskladu v Temelíně nesouhlasí asi 40 procent obyvatel obce. Jak například říká Vrzák z Litoradlic, které spadají pod Temelín, výstavba skladu by znamenala další omezení pro lidi žijící v okolí elektrárny.

"Omezuje to turistický ruch, snižuje to ceny nemovitostí a pozemků. Nemovitost nám třeba neocení na takovou výši, jako by nám ji ocenili jinde, kde není jaderná elektrárna. Já jsem výrobce a prodejce medu, a když řeknu odkud jsem, může to mít vliv i na můj odbyt."

Starosta Temelína Stanislav Helige výstavbu skladu podporuje. "Vyhořelé palivo v současné době již v elektrárně je, v bazénu reaktorového bloku. Druhá věc je převoz použitého paliva do jiného skladu - to samozřejmě ponese náklady na zabezpečení transportu, možné potíže a protesty při přepravě. Za třetí, zabezpečení použitého paliva v areálu je již zabezpečeno, protože jaderka má svoji ochranku a umístění je v oploceném areálu."

Vedoucí projektového týmu skladu použitého paliva společnosti ČEZ Jan Coufal vysvětluje, proč je pro mezisklad přímo v areálu elektrárny. "Ve světě jsou používány sklady mimo elektrárnu i v jaderné elektrárně, protože když se ten sklad dobře postaví a dobře provozuje, tak je bezpečný a není to tak podstatné. Ale zrovna u nás, v České republice, se dělala takzvaná koncepční EIA - hodnocení vlivu na životní prostředí - kde se zvažovalo, jestli je lepší u elektrárny, nebo mimo. Vyšlo doporučení přednostně sledovat (výstavbu) v lokalitách jaderných elektráren, protože není takový problém s přepravou."

Dnešního veřejného projednávání stavby se zúčastní zástupci Ministerstva životního prostředí, jihočeských obcí, elektrárenské firmy ČEZ, občané dotčených obcí a zástupci občanských sdružení.

Marika Táborská, Dan Moravec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme