Ceny pohonných hmot rostou i na Slovensku, v Polsku a Maďarsku

Českou republiku čeká od pondělí dramatické zdražení pohonných hmot. Ty podražily i na Slovensku. Tamní motoristé už od čtvrtka 1. září platí až 41 korun za litr benzínu i nafty. Ceny rostou závratným tempem také v Polsku. Ke zdražení došlo i v Maďarsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzínová pumpa značky Orlen

Benzínová pumpa značky Orlen | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Slovnaft už před časem oznámil, že úpravy cen pohonných hmot zveřejňovat nebude. Naposledy je tento hlavní hráč na trhu zvýšil před dvěma týdny podle burzovních cen benzínu. Současné zdražování je podle Slovnaftu důsledkem vývoje na rotterdamské burze.

Motoristé na Slovensku platí za benzin a naftu mnohem víc než v Česku už několik měsíců. Od začátku roky stouply ceny benzínu o 7 a nafty o 6 korun. Na hlavních tazích stojí litr obou paliv 41 korun. Ministerstvo financí už loni rozhodlo, že pokud by ceny výrazně zvýšily inflaci, zváží snížení spotřebních daní.

Polské motoristy zdražení zaskočilo

Orlen a Lotos - dva ropné koncerny, které ovládají polský trh, za poslední tři dny zvedly ceny benzínu a nafty tak, že to motoristům vyrazilo dech. Zatímco dříve zdražovaly o pár grošů - tedy o desetihaléře - od čtvrtku ceny poskočily o více než dvě koruny za litr naturalu.

Litr bezolovnaté 95 dnes stojí v přepočtu 34 koruny. Experti předpovídají, že cena může za několik dnů překročit hranici pěti zlotých za litr - to je asi 38 Kč.

Ministerstvo financí snížit daň z pohonných hmot odmítá - každý groš znamená pro polský rozpočet příjem 100 milionů zlotých ročně. "Na vysoké ceny benzínu si budeme muset zvyknout," poznamenal náměstek ministra financí Jaroslav Neneman.

V Maďarsku dosahují ceny historických hodnot

Po včerejším zdražení už litr benzinu stojí kolem 1,20 eur. Vládní odborníci hledají způsoby, jak zmírnit negativní vlivy situace na světových trzích. V průběhu roku neexistuje možnost snížit daňové zatížení pohonných hmot.

Je ale možné počítat s tím, že snížení daně z obratu z 25 na 20 procent od ledna se projeví také v maloobchodních cenách. Kabinet na nedávných jednáních s dopravci přislíbil, že už na podzim předloží návrhy novel na celkové snížení podílů daní v ceně benzinu a motorové nafty.

Martin Dorazín, Gregor Martin Papucsek, Renata Havranová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme