Zemědělci chtějí obnovit vstupní rozhovory s Evropskou unií

Čeští zemědělci chtějí znovu otevřít vstupní jednání s Evropskou unií. Nelíbí se jim dotace, které dostávají. Podobný problém mají také jejich kolegové na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. Farmáři prý nejsou kvůli špatně vyjednaným podmínkám schopni konkurovat zemědělcům z bývalé patnáctky. To vede například ke snižování stavů zvířat a rostoucímu dovozu surovin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktory na poli

Traktory na poli | Foto: Jan Rosenauer

Podle prezidenta české agrární komory Jana Veleby jsou tuzemští producenti diskriminováni tím, že jejich kolegové ze starých zemí Evropské unie dostávají více peněz na přímých platbách.

"Jestliže rakouský farmář dostane o padesát procent přímých plateb na plochu víc než moravský zemědělec, je pochopitelné, že moravský farmář může obtížně konkurovat. Z toho plyne, že rozhodující jsou pro nás přímé platby, které momentálně nevytvářejí tržní prostředí," řekl Veleba.

To se podle něj odráží v postupném zániku tuzemské produkce, především vajec a červeného masa, kterou likvidují levné dovozy. "Naším hlavním cílem je tento proces zastavit, což nelze provést nijak jinak, než znovu otevřít jednání s Bruselem o vstupních podmínkách," popsal Veleba následující kroky českých, slovenských, polských a maďarských zemědělců.

Farmáři již o svých požadavcích jednali s předsedou evropské profesní organizace COPA Rudolfem Schwarzböckem. Ten jim přislíbil pomoc. "Cílem organizace COPA je řešit podobné problémy. Zastupujeme naše členské svazy tak, abychom poté na půdě Evropské unie vystupovali jedním hlasem," nechal se slyšet Schwarzböck.

Zemědělci zemí takzvané Visegrádské čtyřky chtějí za lepší podmínky i nadále bojovat. Nevylučují ani případné protestní akce.

Martin Hromádka, Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme