Krizový štáb Agrární komory bude jednat o problémech zemědělců

Agrární komora považuje současnou situaci v zemědělství za katastrofální. Na dnešek proto svolala do Prahy krizový štáb, který má jednat o dalším postupu při řešení ekonomických problémů v zemědělství a případných protestních akcích. Zemědělci si stěžují na to, že ceny jejich produktů a tím pádem i příjmy klesají, zatímco náklady rostou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktorista

Traktorista | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Podle prezidenta komory Jana Veleby to začíná být neúnosné: "V obilí je poměrně nízký výnos oproti loňsku, mínus 20 procent. Horší ale je, že pokračoval propad vepřového, já bych tipl o minimálně 5 procent, a u výroby hovězího masa v rozmezí 10 až 15 procent. Můj názor je, že výsledky za měsíc srpen nejsou dobré, navazují na nedobré výsledky ze začátku roku."

Dotace navíc letos přijdou až koncem roku a kvůli nedostatku hotových peněz prý hrozí kolapsy podniků. Proč se nepodařilo vyjednat s Evropskou unií, aby mohly být dotace vyplaceny dříve, to Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu řekl ministr zemědělství Petr Zgarba:

"Česká republika požádala o přesunutí termínu výplat podpor, ale Rada ministrů tento problém posoudila tak, že by docházelo k zvýhodňování jedné země v rámci principu společné zemědělské politiky. Paní komisařka nám sdělila, že Evropský parlament jako takový, by také neodsouhlasil posun termínu v České republice zhruba o měsíc."

Jak ale Zgraba upozornil, nerovné podmínky v EU se netýkají pouze zemědělců z Česka. "Platby na úrovni 55, 60 a 65 procent tak, jak je to vydefinováno na loňský, letošní a úvaha na příští rok, je určitá nevýhoda pro zemědělce z nové desítky. Tento stav je totožný ve všech deseti zemích, které přistoupily do Evropské unie v poslední vlně."

Ondřej Černý, Jan Hrbáček, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme