Ekonomické informace 21.12. 2005

Dnes naposledy budou tento rok otevřené daňové pokladny finančních úřadů. Se závěrem roku se blíží i poslední možný termín na zaplacení stavebního spoření. Společnost Primasil vybuduje nový výrobní závod v Mikulově.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Dnes naposledy budou tento rok otevřené daňové pokladny finančních úřadů. Kdo platí daně pouze hotově a nesplnil ještě všechny své letošní daňové povinnosti, má dnes poslední možnost nedoplatky uhradit.

Do konce roku pak už finanční úřady budou přijímat pouze bezhotovostní platby. Proč, vysvětluje Jaroslav Růžek z tiskového oddělení ministerstva financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Růžek: Platby finančním úřadům

Na jižní Moravu míří nový investor. Společnost Primasil, největší výrobce silikonového kaučuku ve Velké Británii, se rozhodla vybudovat nový výrobní závod v Mikulově. Postupně v něm hodlá proinvestovat 60 milionů korun.

Jak Radiožurnálu potvrdila Alžběta Honsová z agentury Czechinvest, investice Primasilu by v regionu měla zajistit práci až stovce lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Honsová: Investice Primasilu v Mikulově

Se závěrem roku se blíží i poslední možný termín na zaplacení stavebního spoření. Aby klienti stavebních spořitelen nepřišli o státní podporu za letošní rok, musí být částka, kterou platí, na účet stavebního spoření připsána nejpozději do konce roku.

Podle mluvčí stavební spořitelny Wüstenrot Heleny Duškové je tomu zapotřebí přizpůsobit způsob placení spoření, zvlášť pokud je platba posílána až na poslední chvíli.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Dušková: Platby stavebního spoření

Stavební spoření je možné uhradit také hotovosti, a to nejpozději do 30. prosince.

Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o daních z příjmů. Díky ní lidé s nižšími a středními platy od příštího roku odvedou státu méně peněz na daních.

Postavit si rodinný dům, garáž nebo přestavět byt bude zřejmě v budoucnu jednodušší. Místo původního stavebního povolení by mělo občanům pro malé stavby stačit jen ohlášení. Počítá s tím nový stavební zákon, který schválila sněmovna. Nový zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Podnikatel Petr Kellner už není jediným vlastníkem finanční skupiny PPF. Při navyšování kapitálu se druhým majitelem skupiny stal s pětiprocentním podílem člen představenstva PPF Jiří Šmejc. Napsal to dnes server Euro OnLine s odvoláním na Kellnerovo vyjádření pro agenturu Bloomberg.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme