Ministerstvo pro místní rozvoj si pochvaluje eurorozpočet

Česká republika by v letech 2007 až 2013 měla silně profitovat z nově schváleného evropského rozpočtu. Ze všech nových členských států bychom v přepočtu na jednoho obyvatele měli z evropských zdrojů získat nejvíc peněz, a to celkem průměrně 93 miliard korun ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

panelové sídliště

panelové sídliště | Foto: Jan Rosenauer

Podmínky čerpání prostředků jsou podle ministra pro místní rozvoj Radko Martínka velmi dobré a to je stejně důležité jako fakt, že na rozvoj regionů dostaneme několikanásobně více peněz než doposud: "Z tohoto pohledu je pro nás velmi důležité, že EU bude z těch jednotlivých projektů platit až 85 procent."

To je pro nás velmi zásadní, protože při schválené výši dotací bychom s výší mírou spolufinancování mohli mít vážné problémy. Zatím ale ještě není jasné, kolik peněz získáme v jednotlivých letech, protože finanční toky se budou každým rokem měnit.

"Mám-li vycházet z předcházejícího návrhu, tak je pravděpodobné, že peníze budou postupně narůstat, to znamená, že na začátku období jich bude poněkud méně a postupně se jejich počet bude zvyšovat," poznamenal Martínek.

Výrazně navýšený rozpočet by měl napomoci rychlejší obnově naší infrastruktury a jako doposud i další podpoře podnikání a zaměstnanosti, na rozdíl od současnosti by ale měly peníze z Evropské unie měly výrazněji podporovat vědu a výzkum a přispívat i k rekonstrukci bytů, zejména našich panelových sídlišť.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme