Část unijních peněz zřejmě půjde na regeneraci sídlišť

Z peněz z Evropské unie se zřejmě v letech 2007 až 2013 bude financovat rekonstrukce domů a bytů a regenerace panelových sídlišť. Ministerstvo pro místní rozvoj na ni chce ročně věnovat jednu až dvě miliardy korun z evropských fondů. Pokud to tedy bude možné, protože Evropské unii se tato varianta nejprve vůbec nelíbila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panelový dům na sídlišti

Panelový dům na sídlišti | Foto: Marián Vojtek

Nakonec si nové členské země možnost rekonstruovat sídliště z evropských peněz na nedávném summitu Unie prosadily. Pokud by totiž přistoupily na současný unijní systém, vedlo by to k sociálním problémům, a to vlády nových zemí nechtějí připustit.

"My chceme v každém případě zachovat stávají strukturu obyvatelstva tak, aby nám v těch sídlištích zůstali lidé všech kategorií - od těch relativně bohatých, přes střední vrstvu až po lidi chudé. Z toho důvodu právě, aby se nám nevytvořila sociální ghetta, tak jak se vytvořila například ve Francii," dodal ministr Martínek.

To by se díky novému finančnímu plánu mohlo alespoň částečně podařit. Zatím ale evropská finanční podpora renovací sídlišť není stoprocentní, protože návrh na financování regenerace panelových domů musí ještě posoudit vláda a schválit Evropská komise.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme