Centrální banka kritizuje rozhazování českých politiků

Podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy politici příliš utrácejí a to by mohlo ohrozit přechod země na euro v roce 2010. Guvernérovi se nelíbí hlavně změny v daňové a sociální oblasti, jako třeba zvýšení přídavků na děti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Václav Šedý

Jak Zdeněk Tůma řekl České televizi, současný trend v české ekonomice nepotrvá věčně a politici by to měli brát v potaz. "Pokud by skutečně mělo dojít ke schválení všech těch návrhů, tak to by bylo opravdu velmi nedisciplinované; troufám si říci, že mnohdy jde i proti zdravému rozumu a v konečném důsledku by to bylo negací strategie přijetí jednotné měny."

Dobrý vývoj hospodářství je podle guvernéra centrální banky potřeba využít ke stabilizaci veřejných financí. Vládní plány však údajně míří opačnou cestou.

Také viceguvernér ČNB Miroslav Singer si myslí, že jestli bude masivní rozdávání ze státního rozpočtu pokračovat i nadále, může to zhatit zlepšující se kondici české ekonomiky.

"Je to poměrně vážné, mimo jiné i proto, že by to znamenalo, že vlastně ten trend k zlepšování stavu rozpočtu by tím mohl být zvrácen, řekněme že od příštího roku by se mohl začít i zhoršovat a prostě naše propočty naznačují, že ta situace není příznivá. Upozorňuji, není to o nějakém ´tužkovném´, je to o navyšování těch velkých, plošných mandatorních dávek," řekl Singer Radiožurnálu.

Premiér Jiří Paroubek výhrady ČNB odmítá. Podle něj se daří snižovat deficity veřejných financí rychleji, než se země zavázala Evropské unii.

Marika Táborská, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme