Česko letos zažilo několikeré zdražování

Nečekané zdražení pohonných hmot a také letní nárůst cen dovolené. To byly podle Českého statistického úřadu asi nejvýraznější finanční skoky tohoto roku. Dlouhodobě pak mají na růst cenové hladiny vliv potřeby spojené s bydlením - tedy vodné, stočné, elektřina, plyn a další služby. Na druhé straně nejvíc klesají ceny oděvů, obuvi, vybavení domácnosti a elektrospotřebičů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynový hořák

Plynový hořák | Foto: Marián Vojtek

Ředitel Odboru statistiky ČSÚ Jiří Mrázek uvedl, že hned v v lednu letošního roku vzrostla cena elektřiny o pět procent, potom vzrostly ceny pošt o patnáct procent a v červnu ceny telekomunikačních služeb o šestnáct procent díky tomu, že byl zrušen volný kredit u pevných Bytových stanic.

"Na podzim se dočkaly zvýšení také studenti, protože jim vzrostly ceny vysokoškolských kolejí, a to rovnou o osmdesát procent. Nakonec to byl plyn v říjnu, který vzrostl o sedmnáct procent," dodal Mrázek.

Cenová hladina přitom byla v České republice poměrně stabilizovaná a inflace se držela pod evropským průměrem. Řečí čísel na úrovni 1,5 až 2,5 procenta.

Štěpánka Čechová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme