Ekonomické informace 30.12. 2005

Lidé si budou moci vybrat dodavatele energie. Ceny benzínu by měly být o něco příznivější než letos. Zahraniční firmy najdou v České republice kvalifikované odborníky. Rusko a Ukrajina se nedohodly na ceně za dodávku plynu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrické vedení

Elektrické vedení | Foto: Jan Rosenauer

Lidé si od ledna budou moci poprvé vybrat svého dodavatele elektrické energie. Doposud domácnosti odebíraly elektřinu od rozvodného podniku, do jehož regionu patřily. Nově budou moci smlouvu podepsat i s jiným obchodníkem. Liberalizace trhu s elektřinou by měla přinést větší konkurenci a rozsah služeb podniků, ne ovšem nižší ceny. Ty od ledna naopak vzrostou.

Letos opět podražily pohonné hmoty. Průměrná cena benzinu se do poloviny září vyšplhala až na více než 33 korun za litr, a přestože se během podzimu výrazně snížila na současných zhruba 28 korun za litr, stále je oproti loňsku přibližně o tři koruny vyšší. Příští rok by měl být podle analytiků ale o něco příznivější - cena by se měla držet kolem současných úrovní.

Do české republiky míří každoročně řada zahraničních investorů. Lákají je k nám zajímavé investiční pobídky, kvalitní infrastruktura a v neposlední řadě také naše poloha uprostřed Evropy. Stále více firem si Česko ale vybírá také proto, že u nás najdou kvalifikované odborníky. Z tohoto důvodu se u nás rozhodla investovat například britská společnost Westcombe International Research, která v Olomouci vybuduje svoje CallCentrum, říká Alžběta Honsová z agentury CzechInvest.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Honsová: V Olomouci vybuduje

Ministři Ruska a Ukrajiny se stále nedohodli na cenách dodávek ruského zemního plynu pro Ukrajinu. Ruský monopol Gazprom chce Ukrajině cenu dodávek zvýšit na tržní úroveň, to ale Ukrajina odmítá. Gazprom však hrozí, že pokud Ukrajina na požadovanou cenu nepřistoupí, přestane jí 1. ledna plyn dodávat. Maďarsko a některé země Evropské unie se bojí, že zavření kohoutků pro Ukrajinu by mohlo omezit dodávky i jim. Česko by ale podle našeho přepravce plynu, společnosti RWE Transgas, spor mezi Ruskem a Ukrajinou ohrozit neměl. Pokud by nakonec k omezení dodávek plynu z Ruska přece jen došlo, je společnost schopna zajistit zásobování republiky zvýšenými dodávkami ze zásobníků po zhruba šest týdnů.

Německý prezident Horst Köhler přišel s návrhem, jak zmírnit stále se zvětšující propast mezi bohatými a chudými. Dalšímu rozevírání nůžek by se podle něj dalo zabránit, kdyby se zaměstnanci částečně podíleli na ziscích svých firem. Podrobnosti k návrhu už má náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Německý prezident přišel s návrhem

Ve světě roste poptávka po digitálním fotoaparátech. Podle studie společnosti GfK se jich letos na celém světě prodá 100 milionů a postupně z trhu vytlačí klasické analogové fotoaparáty. Těch si lidé podle odhadů koupí jen přibližně 30 milionů. Jak potvrzuje mluvčí společnosti Tesco Ivana Dubnová, nový trend se nevyhýbá ani našemu trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Dubnová: Trend se nevyhýbá našemu trhu

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme