Ekonomické informace 2. 1. 2006

Do České republiky proudí dodávky zemního plynu v neztenčeném množství. Zvýšilo se životní minimum. Česká republika je třicátou nejkonkurenceschopnější zemí na světě. Němce čekají reformy a úspory ve veřejných financích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský plynovod

Ruský plynovod | Foto: AFP

Ruský zemní plyn proudí do Česka v nasmlouvaném množství. Dodávky v plné výši plynou přes Česko i dále do západní Evropy. Mluvčí společnosti RWE Transgas Martin Chalupský tak reagoval na omezení dodávek z Ruska na Ukrajinu. Příčinou krize je spor o ceny; ruský plynárenský kolos Gazprom chce, aby Ukrajina platila západoevropskou cenu 230 dolarů za 1000 kubíků proti nynějším 50 dolarům. Přitom s Kyjevem uzavřel pětiletou dohodu v roce 2004 a Bělorusku dal v nové dohodě cenu 47 dolarů.

To podle pozorovatelů ukazuje na politické motivy, které souvisejí s napětím mezi Ruskem a Ukrajinou po nástupu prozápadního ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka. Česko odebírá z Ruska zhruba tři čtvrtiny celkového objemu plynu, zbytek má z Norska. Západní Evropa dostává od Gazpromu asi čtvrtinu své spotřeby plynu, 80 procent z toho jde přes Ukrajinu.

Od nového roku je u nás o 120 korun vyšší životní minimum - 4420 korun. Automaticky se tak zvyšují sociální dávky, které se od životního minima odvozují - například přídavky na děti nebo rodičovský příspěvek. Jak připomíná ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, vláda zvyšuje životní minimum, pokud roste inflace o více než dvě procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Škromach: Vláda zvyšuje životní minimum

Drobní investoři loni na pražské burze zobchodovali akcie odhadem za 100 miliard korun. Generální ředitel burzy Petr Koblic výsledek označil za úspěch. Burza loni zobchodovala akcie za rekordní více než bilion korun a zdůraznila i vliv drobných investorů.

Schopnost České republiky uspět na světových trzích se loni o něco zvýšila. Podle mezinárodního institutu pro rozvoj managementu jsme třicátou nejkonkurenceschopnější zemí na světě a proti minulým hodnocením jsme si opět o několik míst polepšili. Z postkomunistických zemí jsme druzí za Estonskem a může nás těšit, že v celkovém hodnocení za námi skončily například Itálie, Španělsko nebo Řecko. Naopak nejvíce konkurenceschopná je ekonomika Spojených států. Za co tak dobrému umístění vděčíme, vysvětluje ekonom ČSOB Petr Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Konkurenceschopnost

Němci vstupují do Nového roku pod vedením první kancléřky v historii. Ta jako svou prioritu bere na prvním místě reformy a úspory veřejných financí. V praxi to podle našeho berlínského zpravodaje Davida Šťáhlavského znamená nižší sociální dávky a vyšší daně. A nejen to.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Nižší sociální dávky

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme